mai 2015



Violeta de Africa (Saintpaulia) a fost descoperita initial in Africa de Est, in muntii din Tanzania, fiind inmultita si transportata in diverse tari, pana pe meleagurile noastre, unde cu putina atentie si udata MODERAT se va simti excelent.

Frunzele carnoase, usor paroase ale violetei de Africa prezinta codite lungi, fragile (petiol). Frunzele sunt grupate in rozete, din care apar florile, in manunchiuri lejere. Planta are inaltimea de aproximativ 10-15 cm, iar diametrul de 38 cm, insa ocazional poate fi si ceva mai mare. Varietatile miniaturale au diametrul de aproximativ 15 cm. Desi practic violeta de Africa infloreste tot anul, in perioada noiembrie-martie produce de regula mai putine flori.

Culori si varietati
Violeta de Africa, cunoscuta si sub numele Violeta de Parma, exista in nenumarate varietati, de la alba, roz, rosie, albastra si mov, pana la diferite nuante de lila.
Florile pot fi simple (alcatuite din 5 petale), semi-batute sau batute.
Soiurile cu flori vargate sau pestritate sunt deosebit de populare in alte tari, la fel ca si cele cu petalele crete.

Pozitionarea si ingrijirea
Atentie : Violeta de Africa este sensibila la schimbarile bruste de temperatura. Mentineti pe cat posibil o temperatura constanta. Daca aerisiti camera pe timpul iernii, mutati planta in alta camera pana se incalzeste inapoi in camera unde era expusa.
Violeta de Africa se preteaza bine la compozitii, adica poate fi plantata intr-un vas mai mare fara grija, alaturi de alte plante de interior.
Nu suporta soarele arzator, in special in perioada martie-octombrie. Trebuie pusa intr-un loc cat mai luminos dar nu in bataia directa a soarelui. Iarna insa, fiind o planta ce indrageste lumina, se bucura pentru orice raza de soare.
Vara se dezvolta si infloreste cel mai frumos, la temperaturi intre 15-22 de grade Celsius. Nici iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 13 grade Celsius.
Violeta de Africa este recunoscatoare pentru ingrijire, oferind o avalansa de flori longevive. Florile Si frunzele trecute se rup de la baza, astfel incat sa ramana doar 3-4 randuri de frunze.
Violeta prefera pamantul afanat, bogat in nutrienti. Cel mai bun este amestecul de pamant de flori bogat in turba ( sau inlocuitor al acestuia).

Udatul si fertilizarea
Violeta de Africa nu suporta daca frunzele sau radacinile intra in contact cu apa rece : trebuie udata in farfurie, cu apa la temperatura camerei. Daca la 30 de minute dupa udat mai ramane apa in farfuria ghiveciului, aceasta trebuie aruncata.
Violeta prefera aerul umed, trebuie pusa pe o farfurie cu pietricele umede. In perioada de crestere se fertilizeaza la 2 saptamani.

Inmultirea
Violeta de Africa se inmulteste usor prin butasi de frunze.
1. Se taie frunze cu tot cu petiol (codita) de pe planta mama.
2. Se planteaza frunzele astfel incat partea de jos a acestora sa ajunga foarte aproape de pamant (cu alte cuvinte se ingroapa codita in picioare pana ajunge frunza la nivelul pamantului). Temperatura se mentine intre 18-21 de grade Celsius. Dupa aproximativ 1 luna se vor dezvolta radacini fine.
3. Se mai tin inca aproximativ 6 zile la aceeasi temperatura, dupa aceasta trebuie sa se dezvolte plantutele noi. Cand diametrul acestora atinge aproximativ 5 cm, acestea trebuie separate si se planteaza in ghivece separate.
4. Cand planta s-a inradacinat stabil in ghiveci, se fertilizeaza din 2 in 2 saptamani. Pentru a asigura o umiditate buna, se pune pe un strat de pietricele.

Folosind aceasta metoda, veti sti cu siguranta la ce varietate si ce culoare de floare sa va asteptati, deoarece plantele noi vor fi identice cu planta-mama. Inmultirea poate fi facuta oricand, insa lunile de primavara sunt cele mai potrivite. De la taierea frunzelor este nevoie de aproximativ 8-10 luni de zile pana ca plantele noi sa se dezvolte complet si sa infloreasca.

Boli si daunatori
- Patarea frunzelor : Ca urmare a soarelui arzator sau a apei reci cazute pe frunze, pot aparea pete brune. Indepartati planta din bataia soarelui si udati-o in farfuria ghiveciului.
- Petele adanci : Daca apar pete maronii pe spatele frunzelor, datorita viespilor de flori (Tiphidae) sau infestarii cu acarianul capsunului, plantele trebuie distruse. Daca este atacata de ciuperci ce cauzeaza putrezirea tulpinii sau a radacinii (se ofilesc frunzele mijlocii), planta trebuie indepartata, iar mediul dezinfectat.
- Fainarea frunzelor : Apare datorita umiditatii ridicate si ventilatiei deficiente. Farfuria ghiveciului trebuie lasata sa se usuce.

Cumparare
Violeta de Africa poate fi gasita in tot timpul anului.
La ce sa fim atenti ? Aveti grija ca frunzele sa fie sanatoase si carnoase iar planta sa aiba multi boboci.
Pret : Violeta de Africa se vinde la un pret cat de cat acesibil, dar varietatile mai rare pot fi ceva mai scumpe.

Durata de viata
Ingrijita cu atentie, Violeta de Africa traieste chiar si mai multi ani, inflorind aproape in continuu.





~~~~~~ Articol complet. Articolul mai poate avea adaugari pe parcurs dupa caz ~~~~~~~


Acest articol se refera numai la beneficiile plantei nu si la cresterea ei.

Denumire scurta engleza : lindonberry, cowberry, bearberry, foxberry, beaverberry, mountain bilberry
Denumire latina : Vaccinium vitis idaea

Merisorul este un arbust de mici dimensiuni, extrem de rezistent, originar din America de Nord. Consumat ca infuzie, decoct, tinctura, sau sub forma de comprimate , asa cum il gasim in farmacie are aceleasi proprietati ca si antibioticele sau alte medicamente clasice recunoscute. Este un antioxidant puternic si ne protejeaza de boli, inclusiv afectiuni cardiovasculare sau cancer.
Are proprietati antiinflamatoare, antimicotice si antiinfectioase dovedite.
Calculii renali sunt usor de prevenit cu ajutorul merisorului. Avand un efect diuretic, merisorul este util in toate bolile rinichilor si ale vezicii urinare.
Diabetul poate fi tinut sub control cu tinctura de merisor care are efect de scadere a glicemiei. Merisorul are efecte benefice si in cazul racelii sau gripei , daca apelezi la el de la primele semne. Virozele respiratorii te vor afecta mult mai rar dupa o cura cu merisor.
Femeile cu menstruatie abundenta pot gasi in merisor o adevarata alinare. Administrat din prima zi a ciclului, reduce sangerarea si restul simptomelor neplacute, precum balonarea.
Guta poate fi atenuata printr-o cura cu decoct din frunze de merisor. Dupa 3 luni de tratament, inflamatiile si durerile dispar treptat, iar crizele se raresc.
Helycobacter pylori, bacteria care cauzeaza cele mai multe imbolnaviri de ulcer si gastrita poate fi invinsa mult mai usor daca, in paralel cu tratamentul recomandat de medic, iei si merisor.
Infectiile urinare pot fi combatute tot cu merisor. Bacteriile Escherichia coli, responsabile de 90% din infectiile tractului urinar, nu supravietuiesc mai mult de 3 zile in prezenta compusilor din merisor. Bacteriile vor fi eliminate cu rapiditate prin urina. Femeile care iau frecvent supliment de merisor vor observa ca infectiile urinare nu mai recidiveaza.

Kilogramele in plus pot fi eliminate mai usor cu ajutorul ceaiului sau al sucului de merisor, odata cu toxinele si excesul de apa din tesuturi. Merisorul trebuie consumat crud, dar fructele proaspete nu pot fi procurate cu usurinta din piete sau magazine la noi in tara. La Plafar poti gasi insa fructe uscate de merisor. Pe langa fructe, se folosesc si frunzele plantei.
Nu inlocui cu merisor tratamentul antibiotic recomandat de medic in cazul unei infectii puternice ! In acest caz trebuie folosit doar ca adjuvant.

Previne caderea dintilor, anihiland placa bacteriana ce duce la aparitia gingivitei. Sunt indicate gargare zilnice cu infuzie din pulbere de merisor. Fructele de merisor coapte au culoarea rosie. De aceea se mai numesc si "afine rosii".
Se recomanda sucul de merisor care se gaseste la Plafar. Cel care apare pe rafturile supermarketurilor ar putea contine o cantitate infima de fruct.
Merisorul este indicat pentru a echilibra bacteriile din tractul digestiv. E bun atat in caz de diaree cat si atunci cand suferi de constipatie.
0% colester, 0% grasimi - merisorul e indicat persoanelor care sufera de hipercolesterolemie.


~~~~~~ Articol complet. Articolul mai poate avea adaugari pe parcurs dupa caz ~~~~~~~

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.