CUM SA PLANTATI GHIMBIRUL LA GHIVECI



În acest articol vom afla cum se cultivă ghimbirul la ghiveci , urmand ca ghimbirul sa ramana definitiv in ghiveci sau sa fie transplantat in gradina atunci cand temperatura permite acest lucru.
E bine ca plantarea ghimbirului sa inceapa la interior chiar din iarna ca sa aiba timp in cursul perioadei calde pana in Octombrie-Noiembrie cel tarziu sa poata creste si sa fie si recoltata radacina.
Datele calendaristice de mai jos nu trebuiesc respectate cu strictete pot fi si decalate cu 2 saptamani dar nu are rost sa incepeti mai devreme de decembrie ca va incepe sa creasca si daca nu are lumina destula planta se va lungi si va deveni mai rahitica.
Sa incepem cu inceputul :

Procurarea ghimbirului :


(2 decembrie)
Ghimbirul se poate procura din comert de la magazinele (sau supermaketuri) de fructe si legume si anume de la raionul de fructe exotice. Pretul poate varia in functie de magazin, orasul in care sunteti si multe altele.
Click pe foto
Se vad deja coltii aparuti
Eu am gasit la un aprozar cu citrice in piata la 15 Lei/Kg si am cumparat o bucata mai mare de vreo 800g si m-a ajuns cam 11 Lei. Preturile ar putea varia si in functie de sezon adica iarna cand ghimbirul poate fi folosit mai des, in special la ceai atunci el sa fie mai scump.
Vanzatoarea era amabila, i-am spus ca nu vreau sa il mananc ci sa il plantez si mi-a ales o bucata care avea mugurii deja vizibili. De obicei astfel de fructe sau legume exotice sunt tratate chimic cu ceva ca sa nu se altereze sau sa nu incolteasca, sau chiar coltii aparuti sunt rupti manual de catre vanzatori si se recomanda mai intai sa vizitati un magazin(aprozar) de legume-fructe si pe urma cautati la supermarket (la supermarket marfa e verificata mai cu strictete). Nu uitati sa cereti sau sa alegeti ceva cu coltii aparuti deja, asta va va scuti de chiar si o luna sau chiar 2 de asteptat pana sa incolteasca.
Daca ghimbirul este prea uscat (zbarcit) atunci da, trebuie tinut in putina apa usor calduta la inceput ca sa isi refaca lichidul pierdut prin uscare.


Pregatirea şi tăierea ghimbirului :


Separati in bucati mai mici chiar de
la BAZA lor.

Ce de "ochi" are :)
Va uitati la ghimbir si taiatii bucatile cu ochii aparuti deja cu un cutit curat. Bucatile (degetele) mai mari intotdeauna asigura plante mai puternice care cresc si mai repede. Nu e cazul sa lasati toata bucata mare ca in timp vor mai apare lastari si se planteaza/creste mai usor. Bucatile mai mici cu coltii aparuti sunt taiate si arata asa:

Bucatile taiate si lasate la cicatrizat
Lasati bucatile la uscat vreo 3-4 zile pana taietura lor incepe sa se usuce/cicatrizeze. Nu va grabiti sa puneti in apa sau pamant, rizomii proaspat taiati au risc mare de putrezire daca nu sunt aerisiti.Dupa ce s-au uscat am pus bucatile intr-un vas de plastic fara apa, fara nimic si am inceput sa le stropesc cu o pompita recuperata de la spray de plastic cu apa de parfum de corp gen Oriflame (vezi pompita in foto de mai jos),  odata la 2 zile (dat fiind faptul ca e iarna apa se evapora greu).
Pe internet unii spun ca sa torni apa peste ele cam pana sa acopera un sfert din ghimbir cu apa dar nu e bine ca exista riscul de mucegaire ca sigur il veti lasa asa, asa ca mai bine stropiti cu pompita. Nu e neaparat sa fie fleasca ,atat cat sa le umeziti dar sa nu se adune apa la fundul vasului. Repetati stropitul lor la fiecare 2 zile timp de vreo 10-12 zile.

Pamant gras din comert amestecat cu nisip
Proportie jumate-jumate

Pregatirea amestecului de pamant ca baza pentru pornirea puternica a coltilor :

(26 decembrie)
Bun, au trecut 2 saptamani , mugurii s-au dezvoltat frumos , fara aparitia mucegaiului, si acum e timpul să îi ajutăm sa creasca mai bine si ii punem pe o baza de pamant cu nisip , in proportie de 50-50, adica pamant in amestec cu nisip in cantitati egale. Nu e o proportie foarte strica dar nisipul se usuca mai repede si nu vrem mucegai deloc si tine pamantul mai afanat. Nisipul este ideal pentru asa ceva iar daca nu aveti nisip folositi perlit care se poate gasi la supermarket la raoinul de gradinarit sau turba uscata sau fibra de nuca de cocos (asa ceva nu prea se gaseste in tara) .Cu nisip am inceput si cu el a mers foarte bine. Nisip va trebui si mai tarziu, o sa vedeti, nu numai pentru baza dar si impiedica pamantul sa se lipeasca de ghimbir si nu il face sa putrezeasca.

Ghimbirul pus pe baza de pamant
cu nisip.
Am scos "degetele" de ghimbir din vas si am pus cam 3-4 cm de pamant cu nisip, pe fundul vasului ÅŸi pe urma am pus ghimbirul deasupra. Manipulati cu grija ghimbirul sa nu ii rupeti coltii, atfel munca e degeaba.
Dupa cum se vede mugurii au crescut ceva, de cand am inceput sa stropesc ghimbirul cam de pe 4 decembrie. Asezati pe cat posibil ghimbirul cu mugurii in sus , daca nu se poate pentru ca mugurii sunt mai mult pe mijloc (orizontala) nu e bai, ca oricum ei se vor ridica la lumina si deci oricum vor iesi din pamant. Asta e firea plantelor sa iasa la lumina. Dupa ce a fost asezat ghimbirul pe baza de pamant cu nisip , am mai stropit o data,de data asta un picut mai bine,dupa cum se vede in foto. Se lasa 2 zile asa sa se zvinte usor. Nu conteaza ca e cam ingradamit spatiul, doar nu o sa ramana asa definitiv.
Sfarsitul paginii 1
Etichete: ,

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu

  1. Răspunsuri
    1. Buna ziua, imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului abia acum am aflat de intrebare.
      In mare parte articolul este terminat, update-urile ulterioare vin mai mult cu poze cand este ghimbirul mai crescut , in vara ,dar tot la ghiveci nu plantat in gradina.
      Conform articolului pe data de 13 ianuarie bucatile de ghimbir incoltite sunt puse separat in ghivece ,cam 2-3 per ghiveci ca sa aiba spatiu cat de cat si asa raman . Pozele de pe 13 februarie arata cat s-au dezvoltat tulpinile si asa ramane ghimbirul in acele vase adica definitiv doar daca se dispune de un vas mai mare atunci se poate muta la inceputul verii. Cu cat este un pic mai mare vasul pentru o planta cu atat mai bine ca daca este prea mic atunci planta in general trebuie ajutata cu ingrasamant.
      Ghimbirul pus in decembrie la incoltit este un pic cam devreme, si nici datele de 13 februarie nu sunt stricte, dar e bine totusi ca atunci cand da caldura bine la sfarsitul lui martie sa poata fi mutate ghivecele afara. Se poate transplanta in gradina dar cel mai probabil prin aprilie cand noaptea nu mai avem temperaturi scazute.Ghimbirul prefera cel putin 15 grade Celsius, noaptea difera fata de zi cu vreo 10 grade deci ori noaptea se muta inauntru daca e scos de la sfarsitul lui martie ,in ultima decada sau nu il mai bagati inauntru noaptea deloc daca este scos la cel putin mijlocul lui aprilie afara. Ghimbirul nu este foarte greu de crescut doar incoltirea este dificila multi reclamand ca le mucegaieste , in rest caldura si apa sa aiba. Oricand alte intrebari cu mare drag le astept.

      Ștergere

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.