2016


Planta poate fi considerata un organism viu ca si un animal sau ca omul si are si ea nevoile ei pentru a creste cum trebuie, nevoi de care daca tinem cont atunci vom fi multumiti de cum arata planta, cum infloreste si cum aduce bucurie ochilor si sufletului nostru.
Daca am face un sondaj pe strada si am intreba de ce are nevoie o planta la ghiveci, toti vor spune ca ii trebuie apa, lumina, caldura. Bun, nimic rau in asta ,se pare ca toti stiu ce e de facut pentru a avea o floare in ghiveci.
Sa intrebam atunci cati au o floare in ghiveci acasa sau cati au o floare in ghiveci in grija de cel putin 6 luni de zile ? Ei de aici incepe sa se rupa filmul, daca ii intrebi de ce nu au o floare in ghiveci in casa ,unii probabil se vor ascunde in spatele unor motive de genul : ca nu au destula lumina, ca nu au conditii cum ar fi temperatura optima pe timp de iarna, ca sunt plecati zi-lumina de acasa , ca serviciul le impune sa plece de acasa odata la vreo 2 zile si tot asa. Unii au dreptate dar unii nu vor spune deschis ca de fapt simt ca li se pare prea complicat sa creasca o floare, ca altii nu au rabdare nici cu ei insisi daramite cu cei din jur sau cu o floare ,sau ca altii nu le place ideea sa aiba pamant in ghiveci cu floare de teama sa nu se murdareasca pe maini sau altii ca nu au mana buna si ca florile le mor sau altii ca au cumparat flori de la supermarket dar nu au rezistat.
Sa vedem totusi ce trebuie sa stim ca sa ne bucuram de o planta la ghiveci cat mai mult timp :

1. Udati plantele regulat, dar mai rar iarna

Apa se poate transforma in inamic al plantelor.
99% din cazurile cand lumea se plange ca planta i-a murit in anotimpul rece, se datoreaza supra-udarii sau udarii exagerate. Pe timp de iarna planta is reduce viteza de crestere sau chiar intra in repaus. Pamantul nu mai apuca sa evapore surplusul de apa si radacinile putrezesc usor in special la plantele care au radacini mai lemnoase chiar daca sunt subtiri, cum ar fi feriga sau rozmarinul.
Pamantul foarte ud este de asemenea si foarte rece chiar daca in camera sunt 25 de grade Celsius.
Un pamant umed sau jilav va fi intotdeauna mai cald cu cateva grade decat cel foarte ud.
 Frigul de la radacini combinat cu umeazala ridicata din sol va distruge radacinile . Cum sau cand se poate uda iarna incat sa nu pierdem plantele ? Pamantul de deasupra ghiveciului sa fie aproape uscat/jilav deasupra (cam 1 cm grosime) nu si in adancime, el la fundul ghiveciului o sa fie mai ud pentru ca sta in spatiu inchis. In functie de temperatura din fiecare casa a omului, fiecare isi da seama cam cu ce frecventa sa verifice daca au plantele apa.  Deci cand pamantul da semne ca incepe a se usca deasupra atunci mai turnati apa .
Nu uita sa citesti si punctul 13 in legatura cu retinerea apei in sol de catre tipul de ghiveci.

2. Nu folositi pamant normal in ghivece

Da, ati auzit bine, nu folositi pamant obisnuit in ghivece, mai ales pamant luat din gradina sau din fata casei sau a blocului.
Din 2 motive :
  1. Poate contine urina sau materii fecale de la animale de casa sau animale maidaneze cum ar fi pisica ,caine . Acel pamant sigur va fi daunator si o sa va mirati de ce planta sta asa si nu vrea sa creasca nici vara.
  2. Pamantul normal este "lipicios". Adica pamantul contine minerale care au tendinta la formarea lor (adica dupa descompunerea materiilor vegetale) ca particulele sa se alipeasca una de alta astfel rezultand un pamant lipicios sau clisos ceea ce nu va permite aerisirea radacinilor din ghiveci mai ales daca ghiveciul nu are destule gauri de scurgere a apei. Ca sa nu mai spun ca acest pamant poate fi sarac in substante nutritive cum este argila . Iarna in ghiveci, pamantul normal lipicios, se zvanta greu si radacinile sunt ca si condamnate la putrezire.
Ce tip de pamant sa folosim ? Majoritatea plantelor traiesc lejer intr-un pamant neutru din punct de vedere al pHului deci pH nu trebuie sa ingrijoreze un crescator de plante incepator prea mult ci mai degraba gradul de afanare al pamantului , daca tineti cont de asta de la inceput veti avea succes.
Pamantul de gradina ambalat din comert sau pamant de flori de la supermarket este bun , dar in cateva luni de zile va ajunge un pamant normal lipicios deoarece materiile vegetale adaugate se vor descompune. Pentru a mentine o aerisire mai indelungata atunci amestecati-l cu turba blonda din comert (cea rosie este mai acida si este indicata la fructe de padure, azalee, rododendron, conifere) si daca ati pus si o mana de Perlit atunci aveti cel mai bun amestec creat , exact ca cel de la florarii din ghivece cand cumparati o floare. De fapt acolo veti vedea mai mult turba sau tocatura de cocos in amestec cu perlit , de asta acele plante nu vor avea radacini putrezite.
Un amestec bun de pamant pentru plantele de apartament ar fi : 2 sau 3 parti de pamant de flori din comert, 1 parte turba si 1/2 parte Perlit. Daca nu gasiti Perlit in comert (la Dedeman se poate gasi perlit separat in pungi la vreo 5-6 lei punga cam de 500 grame) atunci folositi nisip. Si nisipul e bun ca impiedica pamantul sa devina lipicios sau clisos.
Poate sa fie si doar turba + perlit, chiar e mai bine, ca exista drenaj si mai mare, dar fara ingrasamant planta nu are ce sa traga din turba goala, deci trebuie facute ingrasari in cazul asta

3. Daca pamantul din ghiveci s-a uscat prea tare, udati de jos in sus

Cum asa sa udam de jos in sus ? Metoda udatului de jos in sus (a imersiei) sau a mentinerii ghiveciului intr-un vas cu apa sau turnarea apei in farfurioara (una mai inalta) vasului PANA isi ia apa destula nu mai mult (intre 30 de minute si 2 ore depinde de marimea ghiveciului si tipul de pamant) este cea mai buna metoda in cazul in care pamantul de la floare s-a uscat prea tare. Ca daca veti turna apa de deasupra o sa vedeti ca apa va avea tendinta sa se strecoare pe margini, cu viteza ajunge in farfurie, si NU mai apuca pamantul sa se umezeasca. Punand apa in farfurie sau tinand ghiveciul intr-un castron cu apa pana isi trage pamantul apa destula este cel mai bine si mai indicat pentru un pamant care s-a uscat foarte tare si intre timp puteti face altceva in gospodarie . S-ar putea ca pima serie de apa din farfurie sau castron sa fie absorbita si pamantul tot sa fie tare, atunci mai repetati operatia pana isi trage apa destula si se vede ca a urcat apa pana sus. Pamantul este ca un burete ,el suge apa in timp si o intinde singur prin toate colturile ghiveciului.

4. Plantele din ghiveci trebuiesc ingrasate

Volumul de pamant dintr-un ghiveci asigura spatiu foarte putin pentru radacini , 1%...40% (si asta daca in fiecare an sau la 2 ani se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare cu cate 1 cm la diametru sus)  fata de cat ar avea ea nevoie in mediul natural si aceasta lipsa de spatiu se compenseaza cu ingrasaminte si stimulenti de crestere.
Ati vazut o planta mare si frumoasa la florarie intr-un ghiveci destul de mic si daca ne uitam mai bine la felul de pamant o sa vedem ca planta creste in turba sau tocatura (fibra) de cocos si cum  de arata ca in reviste ?
Ei bine plantele sunt practic umflate cu ingrasamant pana nu se mai poate. Nu poti avea o planta mare si frumoasa intr-un ghiveci mic decat daca ii bagi ingrasaminte si stimulenti de crestere, altfel nu se poate sa creasca asa in spatiu mic si mai ales in turba care de fapt este un rest vegetal...ceva in genul unui rumegus mai fin ca sa folosesc o comparatie apropiata.
- O alta metoda ar fi ca planta sa fi fost scoasa dintr-un vas mai mare (sau din pepiniera) si mutata in vas mic atunci cand ea se comercializeaza dar de regula se taie si din radacini (metoda care se mai practica la brazii in ghivece).
- O alta metoda de a obtine o planta mult mai mare dar intr-un ghiveci mic, chiar daca li se administreaza ingrasaminte, pana la comercializare , este ca planta a fost tinuta in ghiveciul mic dar acel ghiveci a stat direct pe solul dintr-o sera (sa zicem) si atunci normal ca planta trimite radacinile lungi in adancime prin gaurile de scurgere ale ghiveciului ,tot ce trebuie sa faca taranul sau horticultorul este ca la comercializare sa o ridice de la sol si sa ii tunda radacinile care s-au format in afara ghiveciului.
- Cei ce comercializeaza flori frumoase in ghiveci (anuale,zambile,muscate,etc) au comandat florile puiet/tinere la pahare pe catalog de la un engross care aduce plante din Olanda , dar care au fost pornite deja cu stimulente si pe urma le mai tin vreo 2-3 luni in sera si gata floarea mare si frumoasa chiar si fara sa ii mai dai ingrasamant deoarece planta si-a primit acel boost de stimulente de mica de la olandezi.
Na ca am demistificat si misterul plantelor mari din florarii sau din piata de la precupeti ,mai precis cum de ajung asa mari.
Hormonii de crestere sau stimulentii de microorganisme din sol sunt scumpi si nu se renteaza sa luati ca si cantitate daca aveti doar vreo 2 ghivece si atunci puteti folosi doar ingrasamant.
Eu va cred ca daca vreti sa aveti un lamai la ghiveci fara ingrasaminte preferati sa va lipsiti dar trebuie folosite ingrasaminte, bineinteles cu masura , sau folositi ingrasaminte BIO dar ele sunt mult mai slabe, inafara de mranita care este cel mai bun ingrasamant bio ca si gainatul . Si sa stiti ca lamaia produsa acasa fie ea si cu  putin ingrasamant chimic este mai sanatoasa ca aia din comert, deoarece lamaile din comert sunt stropite cu solutii de inhibare de coacere prematura sau mucegaire ca sa reziste la transportul lung cu vaporul peste ocean.
Daca de exemplu vreti sa cresteti o planta aromatica la ghiveci atunci folositi ingrasamant chimic cand planta este mica , astfel i se da un boost si o ajuta sa se fortifice altfel ea va deveni rahitica si pe urma puteti sa nu ii mai puneti ingrasamant chimic sau continuati cu bio ,dar trebuie retinut ca un pui zdravan de planta va duce mai tarziu la formarea unei plante pe masura.

5. Lumina cea de toate zilele

Exista plante care nu au nevoie mare de lumina multa sau soare direct, cum ar fi diefenbachia sau impatiens (sporul casei) dar intotdeauna lumina in plus nu strica ci ajuta o planta sa se dezvolte mai bine. Iarna zilele sunt foarte scurte si colac peste pupaza mai sunt si innorate si daca o planta nu o tineti la geam sa isi ia un pic de lumina atunci ea nu va creste bine in mijlocul casei sau in coltul camerei . Vara sau imediat cum se incalzeste binisor afara, cam de prin aprilie, atunci scoateti plantele afara sau pe balcon. Unele plante au mare nevoie de soare direct cum ar fi petuniile. Petuniile plantate in ghivece la umbra fara soare se vor lungi si nu vor face multe flori si vor deveni rahitice si sensibile mai ales la fainare daca sunt udate mai abundent. Cum riscul de a pierde o planta este mai mare iarna, nu uitati sa tineti plantele de interior la lumina ca sa nu aveti plante rahitice.

6. Schimbati pamantul la plante

Aceasta regula se aplica la plantele care traiesc mai mult de 1 an de zile. Exista plante care traiesc doar un an de zile , impropriu zis un an de zile, de fapt mor in primul an dupa ce isi incheie ciclul de viata. Astfel multe flori de gradina se incadreaza aici , cum ar fi petuniile. Plante anuale mai sunt si plantele aromatice, nu toate, dar busuiocul clasic este anual. La plantele anuale nu e nevoie sa se schimbe pamantul pentru ca ele doar vara vegeteaza cel mai bine.
Exista plante bianuale, trianuale si perene.
Exista plante care pot avea 3 ani de viata ca sa ajunga la ciclul final, de exemplu ceapa , in primul an se seamana si rezulta arpagicul si in al 2 lea an plantam arpagicul sa obtinem ceapa iar in al 3lea plantam ceapa sa obtinem seminte (daca nu a facut seminte din al 2lea an).
Plantele de apartament sunt de regula perene si o data la 1 an de zile sau maxim 2 se recomanda schimbarea pamantului. La 2 ani merge cand s-a folosit ingrasaminte.
De ce trebuie schimbat pamantul ? Din mai multe motive, de exemplu udatul cu apa de canal de la bloc/de la oras face ca pamantul sa se umple de saruri. Acele saruri sunt puse in apa de catre firmele care asigura apa de baut a orasului, ca sa distruga eventualele microorganisme si sa impiedice formarea altor forme de viata cum ar fi algele. Pe langa saruri exista si un continut mare de calcar. Aceste saruri si cu calcarul se depun la suprafata ghiveciului sub forma de strat alb care face sa arate pamantul de parca a fost udat cu lapte de var.
Aceste saruri care se aduna in sol impiedica microorganismele sa descompuna resturile vegetale din sol sa le transforme in minerale pentru plante.
Ce e de facut totusi in acest caz in care trebuie sa udam plantele cu apa de canal de la oras in cazul in care nu exista filtru de apa ?
Lasati apa la decantat o perioada , sa zicem cateva zile. Asta nu face ca sa dispara sarurile dar face ca sa mai dispara clorul din ea.
Si totusi tot se aduna sarurile deasupra ghiveciului, ce putem face ? 
Trebuie ca odata la cateva luni (sa zicem 2-3) sa curatati acel pamant alb de la suprafata ghiveciului , adica cam 1-1,5 cm si aruncat si schimbat cu alt pamant. Nu puneti pietricele ca nu lasa pamantul sa ramana aerisit si va treziti cu alta problema, mucegaiul.
O alta metoda de a revitaliza microorganismele (de fapt niste bacterii) este sa adaugati un ingrasamant sau un stimulent special creat dar este destul de scump (micorize parca le spune) si nu oricine isi permite sa cumpere asa ceva. 
Un alt motiv de ce trebuie schimbat pamantul la plantele perene este ca pamantul se saraceste de minerale ,mai ales in cazul plantelor lacome sau/si cu radacini groase cum ar fi dieffenbachia, monstera,etc.

7. Temperatura

Normal ca vara cand este cald o planta care are pamant bun si afanat va creste vazand cu ochii dar dat fiind faptul ca Romania are parte si de anotimpuri mai reci decat le place florilor atunci va trebui sa tinem cont ,iarna in principal, de temperatura si sa nu ne batem joc de o floare sa o lasam undeva intr-un hol de la intrarea in casa, chiar daca exista geamuri pentru lumina.
Multe plante intra in repaus sau au cresterea foarte inceata iarna din cauza frigului si chiar asta face parte din ciclul lor. Cu cat temperatura din camera este mai scazuta cu atat se uda mai rar florile. Una e sa ai 22 de grade si alta e sa ai 30 de grade in camera . Trebuie tinut cont ca de obicei la geam va fi mai rece si daca aveti plante la geam iarna , nu le trageti (inchideti) perdeaua. Pe cat posibil sa lasati perdeaua trasa (deschisa) ca langa geam sa fie aceeasi temperatura cu cea din camera .
Sunt plante cum ar fi lamaiul, care sunt foarte sensibile la curenti de aer mai reci ,deci daca simtiti ca intr-o zona de la geam exista curent rece , nu tineti acolo un lamai ca sigur veti asista la caderea frunzelor si in final la moartea plantei deoarece rezerva de hrana la lamai este in frunze.

8. "Tovarasii de-o viata" (companionii)

Prin companionii unei plante se intelege una sau mai multe plante care nu creeaza dizgratie sau repuls pentru o alta planta ci chiar se pare ca le merge bine ambelor daca sunt asezate una langa alta  E ca si cum ii ridica moralul.
Acest lucru cu companionii nu e o regula de aur ci doar s-a observat in timp anumite rezultate mai bune la crestere a unor plante in compania altora in urma unor experimente. Daca aveti ocazia sa aflati care sunt companionii unei plante si aveti mai multe plante la ghiveci la geam, pe terasa sau afara , astfel veti sti care sa le tineti aproape una de alta si care nu. Repet nu cred ca e o regula de aur dar daca o planta are tot ce ii trebuie dar sta ingramadita langa "un dusman" si nu vrea sa creasca frumos si s-a eliminat si suspiciunea unei boli sau a unor daunatori sau compozitia precara a solului ,atunci ultima presupunere ramane legata de companioni. Se spune ca o planta "ne-companion" poate omora o alta planta daca sunt puse in acelasi ghiveci sau jgheab.

9. Misterul plantei de la supermarket

Mai multe persoane mi-au spus : Am luat o floare frumoasa de la supermarket dar a murit, si i-am pus si apa la timp, a avut caldura si lumina si totusi a murit destul de repede . Ce se intampla ?
Nu vreau sa sperii oamenii sa nu mai cumpere plante de la supermarket ,ca nu in toate cazurile poate sa moara planta ,depinde si de ce fel de planta este ,dar in majoriatea cazurilor cand planta luata de la supermarket moare mai ales daca e cumparata iarna este de vina faptul ca supermarketurile cumpara prin contract florile de la o sera . Plantele nu sunt aclimatizate ,nu sunt invatate cu temperaturi scazute de afara in timpul transportului spre noua casa.
Pe de alta parte, vara plantele stau in supermarket/magazin de bricolaj la frid, acolo o sa vedeti ca functioneaza aerul conditionat ca sa le mentina verzi si pamantul ud cat mai mult timp dar odata cumparata si adusa acasa are parte de temperaturi de vara ,planta fiind neinvatata.
De aceea se poate spune ca e mai bine cand cumperi planta de la cineva ca e deja aclimatizata dar si aici exista riscul sa o cumperi cu daunatori daca nu stii sa te uiti dupa ei.
Ce alte cauze duc la moartea plantelor din comert tocmai cand te bucuri ca ai adus o planta noua de la supermarket si parea ca ii merge bine ? Probabil nu a fost udata acasa la timp, sau mai rau din vina celor de la sera care au inmultit/plantat planta de curand si nu au lasat-o sa mai creasca si sa se fortifice.
Mai poate fi si din cauza pamantului, pentru ca o floare din comert este plantata in fibra de cocos dar hranita cu stimulenti si ingrasaminte si omul acasa are tendinta sa o mute in pamant nou imediat inainte de acomodare.
Sugerez ca planta proaspat adusa acasa sa stea o perioada in vasul ei sa se acomodeze cu noile conditii si la transplantare sa folositi mai multa turba (sa nu fie turba rosie acida decat daca planta prospera in asa ceva) decat pamant normal.

10. Mucegaiul de la suprafata pamantului

Mucegaiul care poate apare la suprafata ghiveciului iarna sau chiar vara daca ghiveciul sta in colturi neaerisite, poate fi al 2-lea mare inamic dupa udatul excesiv.
Cum impiedicam sa apara mucegaiul sau daca vedem mucegai (ca o pelicula foarte subtire de un alb foarte transparent) la suparafata ghiveciului ce facem ?
Cel mai bun ar fi sa mergeti la o farmacie fitosanitara si cereti ceva pentru combaterea mucegaiului de la suprafata solului , adica anti-fungic. Respectati instructiunile de pe plic  ,preparati solutia si stropiti suprafata pamantului din ghiveci dar si pe marginea lui . Nu uitati sa va spalati bine pe maini dupa ce ati stropit si sa nu lasati rest de solutie la indemana copiilor sau persoanelor sau animalelor.
O fiola sau un plic de antifungic poate ajunge in jur de 5 lei.
Daca nu va permiteti sau nu vreti sa folositi asa ceva atunci exista o solutie mai ecologica/bio dar posibil cu rezultate mult mai slabe ,si anume praful de scortisoara. Orcine are praf de scortisoara in bucatarie. Presarati la suprafata solului si urmariti evolutia. E bine daca sapati un pic suprafata cu un pix ca sa nu ramana pamantul fara aerisire .
Si nu mai udati excesiv , mucegaiul apare la locuri umede, implicit la un ghiveci cu pamantul prea ud.

11. Bolile si daunatorii

Probabilitatea ca o planta de apartament sa faca o boala este destul de marisoara asta si din cauza conditiilor dar probabilitatea sa capete un daunator este foarte mica daca cumparati din sursa sigura sau ati verificat tulpinile si dosul frunzelor de daunatori. 
Este foarte important sa verificati planta cand o cumparati sau sa luati din sursa de incredere deoarece veti ajunge sa platiti mai mult pe solutii de combatere.
Daca nu va dati seama ce are planta, ea poate muri fara ca sa mai interveniti sau prea tarziu.
Daca observati ca planta sufera de vreo boala sau are daunatori , faceti o poza cu mobilul sau luati o frunza si mergeti cu ea la farmacia fitosanitara. Vanzatoarele va vor spune despre ce este vorba, ce trebuie sa luati si cum sa aplicati tratamentul.

12. Alerta de gradul 0 - planta sufera dupa o mutare sau ramane mica si nu creste

Plantele pot suferi in momentul sau dupa transplantare, la o expunere la frig din greseala sau cat s-a aerisit o camera (in acest caz cand aerisiti iarna o camera ,mutati plantele la caldura in alta camera pana terminati), sau daca a avut o perioada uscata uitata fiindu-i udarea si a pierdut niste frunze ,sau dupa o boala sau invazie de daunatori a facut-o sa pirada flori sau frunze.
Plantele se pot revigora folosind Amalgerol ,recomandat fiind adesea la emisiunea Ce vor Plantele de pe postul de pe televiziune Look Plus.
Amalgerolul poate fi destul de scump sau/si de cumparat in cantitate minima marisoara si este un fel de ingrasamant natural ce contine extracte naturale din alge care revitalizeaza planta dupa anumite socuri suferite.
Planta mai poate suferi un soc la mutare daca a ramas mult spatiu la radacini adica nu s-a transplantat cum trebuie. De recomandat nu transplantati in anotimpurile reci decat din primavara.

13. Un ghiveci bine aerisit

Al treilea mare inamic al plantelor dupa udatul excesiv, mucegaiul de pe sol, este lipsa aerisirii sau aerului curat care nu permite zvantarea pamantului.
Un ghiveci bun este unul care zvanta pamantul cat mai repede. Foarte multi afirma ca ghiveciul de lut ars este cel mai bun dar ce te faci daca nu iti place ca e prea greoi, prea scump sau prea voluminos ?
Nu e problema, poti folosi si unul normal de plastic cu conditia sa te uiti la fund sa aiba gauri cat mai multe ca sa asigure scurgerea apei in plus.
Fac o mica paranteza, mai sus am mentionat ca pamantul clisos dintr-un ghiveci va sufoca radacinile ,ca nu le lasa sa respire la umezeala mare dar de ce totusi in natura, pamantul clisos nu face sa putrezeasca radacinile la plante ? Ei bine, apa care este de la ploaie ea se duce in pamant, mai jos, si mai jos, din cauza gravitatiei si absorbtiei pamantului si astfel pamantul din natura se zvanta repede mai ales daca mai bate si vantul.
La un ghiveci gaurile dese sau mai mari asigura scurgerea surplusului de apa repede si zvantarea lui de jos unde sunt radacinile. Cel mai indicat ar fi ghivecele de productie ca ele au gauri multe ,mari si dese.
Cum deosebim un ghiveci de productie fata de unul normal daca sunt amandoua de plastic ? Ei bine ghivecele de productie sunt mai subtiri , de regula de culoare neagra si au gauri mari la fund incat va creeaza senzatia de frica ca daca udati floarea, se va scurge tot pamantul pe gauri. Intr-adevar ar putea sa curga si pamant odata cu udarea dar pentru a impiedica asta puteti pune niste resturi vegetale cum ar fi : crengute mici de copac rupte bucatele, coji de nuca sau de alti samburi , niste frunze uscate sau chiar resturi de bete de patrunjel de la bucatarie. Peste asta turnati pamantul si plantati planta. La inceput e posibil sa curga apa maro daca ati pus resturi de verdeata de la bucatarie dar se va opri si marele avantaj este ca se va descompune cu timpul, deci se transforma in hrana pentru planta si deci nu trebuie sa puneti pietricele ca sa ingreunati ghiveciul.
Nu recomand folosirea mastilor de ghivece decat daca trebuiesc acoperite in vreun fel si sunt intr-o institutie publica. Masca de ghiveci opreste aerisirea pamantului si scurgerea surplusului de apa. Cu cat pamantul este mai aerisit cu atat mai bine pentru planta ca va avea viata lunga garantat.
Daca aveti ghivece normale din plastic din comert recomand sa faceti o gaura sau 2 sau cateva  in plus la fund cu, sa zicem, o surubelnita incalzita la aragaz sau la soba sau/si sa largiti gaurile existente ca de regula cele din comert au gauri mici si putine . Repet, cu cat mai aerisit pamantul din ghiveci cu atat mai bine.

14. "Tunsu' Felegunsu"

Au plantele nevoie de o tunsoare ? Au, daca de exemplu au inflorit si florile au trecut, atunci se taie tija (mai putin la orhidee care au alte reguli de intretinere) pentru ca planta a consumat destul pentru inflorire, iar producerea semintelor daca nu e necesara trebuie suprimata ca sa putem da voie la bulb sau restul plantei sa continue sa  se dezvolte si mai repede.
Tunderi se mai fac si daca vrem sa formam o coroana sau sa dam un aspect mai estetic cum e cazul bonsailor.
Nu trebuie uitat ca frunzele sau crengutele care s-au uscat trebuiesc tunse si aruncate , nu le lasati sa cada pe solul din ghiveci deoarece duce la aparitia mucegaiurilor si bolilor. Pamantul sa fie liber de resturi de frunze si aerisit .

15. Mama lui de praf

Plantele acumuleaza praf pe frunze mai ales daca sunt scoase afara vara pe balcon sau in curte si cresterea poate fi astfel incetinita.
Plantele respira ele prin frunze dar sa nu credeti ca mananca si praful depus pe ele.
Cand vedeti ca incepe sa se adune praful luati o carpa umezita in apa curata si stergeti frunzele si tulpinile de praful adunat pe ele. Plantele va vor multumi printr-o crestere mai rapida.
Nu stropiti cu furtunul o planta din ghiveci ca sa scapati de sters praful de pe frunze ca puteti sa ii faceti mai mult rau decat bine , sunt plante care nu le plac apa pe frunze ca sa nu mai vorbim ca vara cat este de cald daca stropiti planta cu apa rece s-ar putea sa va treziti ca nu ii mai merge bine si sa o pierdeti fara sa va dati seama din ce cauza.
La plantele care nu suporta apa pe frunze e bine sa le respecti moftul si atunci folositi o pensula ucata si curata si destul de moale sau carpa uscata.
De exemplu pentru orhidee exista servetele ambalate, in magazinele de bricolaj care sunt speciale pentru intretinerea/curatarea frunzelor.

16. Si totusi nu vrea

Daca credeti ca ati respectat tot ce a fost mentionat mai sus si ati oferit toate conditiile cerute de acea planta si totusi nu vrea sa creasca sau nu ii merge bine, atunci tineti minte ca e foarte posibil ca un anume fel de planta sa nu se simta bine in acele conditii sau acel mediu si nu vrea sa creasca si pace .
Ce ramane de facut ? cresteti un altfel de planta (sunt mii si mii de specii si varietati) sau mai incercati cu acelasi tip si altadata, anul viitor , poate ceva o retine sa creasca, poate e PH-ul pamantului de vina, sau excesul de ingrasamant. Principalul e sa aveti un pic de ambitie ca acolo unde este ambitie trebuie sa fie si niste rezultate, cat de mici.



~~~~~~~~~ Articol terminat. Ar mai putea avea mici adaugari in timp. ~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~ Articol revizuit si updatat astazi 15 noiembrie 2018  ~~~~~~~~~~~~~~~~


Cultura lamaiului 

Importanta culturii

Fructele lamaiului sunt bogate in acid citric (pana la 7%) si in vitamina C - sucul de lamai coapte contine pana la 67 mg% , iar cel de lamai verzi 83 mg% vitamina C, vitaminele A si B, si coaja contine vitamina P.
Lamaile sunt utilizate in alimentatie la diverse retete culinare sau dulciuri ,iar florile, lastarii si coaja se folosesc la prepararea uleiurilor eterice, parfumurilor, etc.
Cultura lamaiului este foarte veche pe tot Pamantul iar in Romania s-a incercat cultura lamaiului in santuri acoperite iarna dar fara rezultate bune si de aceea la noi poate fi cultivat doar la interior in sere speciale numite oranjerii sau in interior in casa sau apartament.

Particularitati de crestere si rodire

Lamaiul este arbust sau pom ce creste pana la 5 metri, cu coroana rasfirata si ramurile flexibile , cu frunze persistente ce pot trai pana la 2-3 ani si care poate inflori de mai multe ori pe an - Pe aceeasi planta se pot gasi in acelasi timp ,flori si fructe in diverse stadii de dezvoltare.
Pe timpul anului ,lamaiul are 2-4 perioade de crestere. In apartamente aceste perioade nu se suprapun ci isi face un curs ca la orice pom fructifer sub cerul liber. Intre perioadele de crestere, se inregistreaza perioade de repaus relativ, in care are loc coacerea tesuturilor.
Spre deosebire de plantele cu frunze cazatoare ,frunzele la citrusi sunt si organe de depozitare a substantelor de rezerva.
De aceea daca iarna cad frunzele batrane, in anul viitor pomul isi reface frunzisul dar nu rodeste .
Pentru cresterea normala a unui fruct sunt necesare minim 10 frunze ; de aceea rodirea este determinata de existenta unui frunzis bogat si sanatos.
Ramurile de ordinul I, II, si III nu rodesc !
Fructificarea are loc pe ramurile de ordinul IV , V si VI .
De aceea prin taierile de formare, se cauta sa se obtina cat mai repede ramuri de ordinul IV si sa nu se mearga cu ramuri mai mari de ordinul VI.
In conditii de zi lunga ,cum este in tara noastra in anotimpul calduros, lamaiul are tendinta de a forma lastari lacomi care indesesc coroana in detrimentul fructificarii ; de aceea este absolut necesara dirijararea formarii si rodirii.
Pomii obtinuti din samanta incep sa rodeasca dupa 8-10 ani iar la cei altoiti rodirea incepe din al 3-lea sau al 4-lea an de la plantare. Perioada de productie dureaza pana la 50-60 de ani.
Cea mai mare productie o dau la varsta de 20-40 de ani.
Infloritul in masa dureaza cam 10 zile iar temperatura optima pentru inflorit este 14-16 ºC ; peste aceasta limita procentul fructelor legate scade.
De la caderea petalelor si pana la inceputul coacerii sunt necesare 150-170 de zile (jumatate de an).

Cerintele lamaiului fata de factorii de vegetatie

Lamaiul este pretentios fata de lumina, dar nu suporta razele solare directe, care provoaca rasucirea frunzelor. El suporta si umbra incat se poate cultiva si in apartament.
La temperatura de 4 ºC el suporta intunericul 3-4 luni, fapt care permite iernarea plantelor la rece si la intuneric.
Lamaiul are cerinte mari fata de caldura. Temperatura in cursul vegetatiei trebuie sa fie cuprinsa intre 12..25 ºC .
El intra in vegetatie cand temperatura aerului este 10..12 ºC si a solului de 11...12 ºC .
Cea mai favorabila pentru cresterea vegetativa este temperatura de 16...18 ºC.
Lamaiul suporta temperaturi de pana la 45 ºC.
La inceputul vegetatiei, temperatura solului trebuie sa fie ceva mai ridicata decat a aerului. In caz contrar frunzele cad deoarece lastarii cresc pe seama substantelor de rezerva din frunze.
Lamaiul este sensibil la ger ! Organele lui degera la urmatoarele temperaturi :

  • fructele la -1,2...-2,5 ÂºC
  • frunzele si lastarii tineri la -3...-4 ÂºC
  • ramurile de 2-3 ani la -5...-6 ÂºC
  • ramurile mai in varsta si trunchiul la -8..-9 ÂºC
Din citrusi cea mai rezistenta la ger este specia Poncirus(Citrus) Trifoliata care rezista pana la -25...-30 ºC.
Cerintele maxime fata de umiditate sunt in timpul infloritului, si legarii fructelor.
Lipsa umiditatii din sol in aceasta perioada, provoaca caderea florilor si fructelor. Cea mai favorabila umiditate in sol este de 60% din capacitatea totala pentru apa a solului.
Excesul de apa este la fel de daunator ca si insuficienta ei.
Lamaiul are nevoie de soluri fertile, permeabile, bogate in humus, reavene si cu reactie slab acida (pH = 6..7). Nu sunt bune solurile mlastinoase, pietroase, nisipoase, carbonatice, marnoase sau levigate.

Principalele soiuri de lamai

Soiurile de lamai provin din specia Citrus Limonium Burm, sau sunt hibrizi intre aceasta si alte specii, ca Citrus Medica, Citrus Sinensis.
Pentru cultura in aparatamente sunt indicate urmatoarele soiuri :
  • Mayer (Meyer) : Pom cu vigoarea slaba, coroana compacta, si ramuri prevazute cu spini. Flori mici ,foarte aromate. Fruct mijlociu  (40-90 g) , aproape sferic ,lamaile sunt galben-portacalii, cu un mic mamelon in varf. Pielita subtire, neteda, galben-limonie, foarte aromata. Pulpa alba-orange, de calitate mediocra. Soi foarte precoce si foarte rezistent.
  • Lisbona : Pom viguros cu ramuri prevazute cu spini. Flori mijlocii, foarte aromate. Fruct mijlociu (70 g), oval-alungit, cu un mamelon in varf. Pielita subtire, neteda, galben-limonie, foarte aromata. Pulpa suculenta, contine 56-88 mg% vitamina C si de calitate foarte buna. Soi foarte productiv, rezistent la pastrare.
  • Villa Franca : Pom de talie mijlocie, cu coroana rasfirata si deasa. Face florile mici. Fructul alungit, cu un mamelon lat, incercuit de o brazda. Pielita subtire; pulpa suculenta si acida.

Particularitati tehnologice

Lamaiul se poate inmulti prin seminte, butasire, marcotaj sau altoire, ultima fiind cea mai indicata.
Ca portaltoi se folosesc puietii de lamai sau de Poncirus (Citrus) Trifoliata. Utimul fiind planta de zona temperata, cu frunze cazatoare, nu da rezultate bune la iernarea plantelor in casa, deoarece iarna el intra in repaus chiar si in camere cu temperatura favorabila vegetatiei, pe cand lamaiul altoit pe lamai continua sa vegeteze. Ca urmare adesea frunzele lamaiului cad.
Pentru obtinerea de puieti, semintele se seamana imediat dupa extragerea din fructe, sau daca timpul este nefavorabil, ele se stratifica in nisip intr-o camera uscata, la temperatura sub 10 ºC . Semanatul se face in acest caz dupa ce a trecut pericolul brumelor.
Vara se praseste terenul dupa nevoie si se dau 2-3 ingrasari pe baza de azotat de amoniu in solutie de 1% sau ingrasamant special pentru citrice ori ingrasamant pe baza de azot care se dilueaza conform instructiunilor si must de grajd diluat.
Printre randurile de puieti, se cultiva porumb, sorg sau alta planta, care umbreste, pentru a evita lumina puternica.
In august puietii se altoiesc in oculatie, iar toamna se scot cu pamant la radacina, si se planteaza in ghivece cu diametrul de 15 cm, care se asaza pentru iernat intr-o sera sau camera rece, si cu lumina difuza, unde temperatura sa fie cuprinsa intre 0...12  ÂºC.
Altoirea se poate face si in celelalte perioade de vegetatie.
In camere lamaii se planteaza in ghivece, intr-un amestec de 2 parti pamant de telina, o parte mranita si o parte nisip, sau in pamant special pentru citrice la pungi care se gaseste la supermarket sau la florarii, apoi se uda si se lasa 10..12 zile la umbra.
Pana la varsta de 3-5 ani se folosesc ghivece de pamant ars cu diametrul de 15-35 cm , iar mai tarziu hardaie cu inaltimea si diametrul de 40-50 cm sau mai mari. Ghivecele de lut ars mari sunt destul de scumpe iar daca nu va permiteti sau nu gasiti, se poate si in vase de plastic dar sa aiba gauri destule la fund pentru o aerisire buna a pamantului de dedesubt.
Tranplantarea in ghivece mai mari se face primavara dar blocul de pamant pe radacini trebuie sa ramana intact.

Taierea lamaiului

Pomul bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 10-15 cm, cu 3-4 ramuri de ordinul I, bine repartizate.
In acest scop, se ciupeste axul la 5-6 ochi de la sol, iar lastarii crescuti dupa aceasta interventie se ciupesc si ei cand au 20-25 cm, pentru a se obtine ramuri de ordinul II.
Se repeta operatia pana cand pana cand se ajunge la ramuri de ordinele IV, V, si VI.
La pomii bine ingrijiti, se obtin ramuri de cel putin 2 ordine intr-un an, incat pomii respectivi intra pe rod din anul III. Daca cresc slab, pomii se formeaza in 3-4 ani. Nu se lasa pomii sa fructifice pana cand nu se termina formarea scheletului.
In continuare se suprima ramurile lacome, bolnave, rupte sau uscate, precum si ramurile mici care au rodit dar nu (mai) au frunze.
Daca pomul fructifica prea abundent si nu are cresteri, una din 2-3 ramuri se reduce la 2/3 in timpul aparitiei bobocilor, pentru a favoriza aparitia de noi cresteri.
Lastarii prea vigurosi se ciupesc la 20-25 cm, iar pe ramurile prea slabe se suprima fructele.

Ingrasarea lamailor

Volumul de pamant in conditii de apartament este de 35-40 de ori mai mic decat in cultura libera, de aceea sunt necesare ingrasari dese care se pot face cu azotat de amoniu sau de potasiu, superfosfat, sare potasica, must de grajd, gunoi de pasari fermentat, mranita sau doar cu ingrasamant pecial pentru citrice care se poate gasi in magazinele de specialitate de seminte sau la florarii sau la supermarket si la care trebuie sa respectati instructiunile de pe ambalaj. Nu amestecati diverse tipuri de ingrasamant chimic in speranta ca vor iesi lamai uriase sau ca lamaiul isi va reveni daca sufera, pentru ca mai rau ii faceti sa ii supradozati ingrasamantul.
In cazul in care nu aveti ingrasaminte speciale pentru citrice dar dispuneti de ingrasaminte deoarece aveti ferma sau sera atunci se dizolva 50 g azotat de potasiu la 10 litri de apa si se toarna la radacina plantelor in 3-4 reprize, la interval de 10-15 minute.
Daca solul este uscat si crapat, se uda cu apa moderat cu o zi inainte. Azotatul de potasiu se poate inlocui cu azotat de amoniu in aceeasi proportie dar se adauga si 20 g de sare potasica.
Ingrasarea cu azotati in solutie se face vara din 10 in 10 zile iar iarna 1 data pe luna.
Pentru ingrasarea cu fosfor se fierb 50 g superfosfat intr-un litru de apa timp de 1/2 ora, se decanteaza si se dilueaza la 10 l apa. Din aceasta solutie se toarna de 1-2 ori pe luna , la 4-5 zile dupa ingrasarea cu azot si potasiu.
Daca ingrasamintele minerale sunt insuficiente, ele se completeaza cu must de grajd, ingrasarea se face din 5 in 5 zile. Se poate folosi si gunoiul de pasari fermentat 5-6 zile si diluat de 15-20 ori cu apa, dandu-se ca si mustul de grajd.
Pe langa ingrasamintele lichide se poate da si mranita in strat de 2-3 cm, si schimbat o data pe luna.

Ingrijirea lamailor in cursul anului

Iarna in incaperi cu lumina, si cu umiditate atmosferica insuficiente dar cu temperatura ridicata, se intensifica respiratia plantelor, evitandu-se curentii de aer care provoaca pierderea frunzelor, se tin la temperatura de 12...16 ºC, se uda cu apa calduta si se protejeaza impotriva radiatiilor caloriferului sau sobei, adica de valuri de caldura puternice, cu paravane.
Deci sunt 2 metode de iernat :

  1. La rece : (7-8 ÂºC) cand plantele intra in repaus
  2. La cald : (12...16 ÂºC) cand ele continua sa vegeteze.
Indiferent de metoda de iernat, se vor feri plantele de temperaturi sub 0 ºC, si se va evita udatul cu apa rece, si schimbarea brusca a locului plantelor de la rece la cald.
Iarna se uda rar, fiindca la exces de apa, radacinile vor putrezi. Camerele prea calde si uscate (cum sunt cele unde se face foc la soba iar plita respectiv soba frig destul de tare ) se vor aerisi, iar plantele se vor uda cu apa calduta.
Primavara lamaii care au iernat la rece (de exemplu intr-o magazie sau un hol) , isi vor intensifica cresterea si vor inflori abundent.
In aceasta perioada, temperatura nu trebuie sa depaseasca 16-17 ºC, fiindca avorteaza multe flori. De aceea incaperile se aerisesc, iar plantele se stropesc ; noaptea temperatura nu trebuie sa scada sub 10...12 ºC si nu mai incalzeste suficient ziua.
Mai tarziu lamaii se scot pe o veranda cu geamurile acoperite cu var sau geamuri cu perdele pentru a impiedica accesul luminii directe iar vara se scot afara la umbra cladirilor sau a pomilor cu coroana rara.
Se acorda o deosebita grija pentru mentinerea fructelor pe pom, mai ales pana cand ajung la marimea unei alune.
Fructele legate pot cadea din mai multe motive :
  • caderea in masa a frunzelor
  • atac de boli sau insecte
  • lipsa substantelor nutritive din sol
  • exces de azot
  • uscaciune sau exces de apa
  • insuficienta sau exces de lumina , etc
Temperatura optima pentru cresterea si coacerea fructelor este de 19...22 ºC iar cea maxima de 25 ºC.
Pentru a impiedica depasirea acestei limite, ghivecele se ingroapa vara in pamant , iar vasele foarte mari se varuiesc (varuitul impiedica vasul sau ghiveciul mare sa se incinga prea tare de la soare).
Udatul in aceasta perioada se face la 2 zile , iar in iulie si august zilnic.
Toamna plantele se aduc in camera, inainte de a se raci pamantul din vase prea tare pe timpul noptii.

Bolile si daunatorii

Dintre insecte, lamaiul este mult atacat de paianjenul rosu, paduchii testosi si paduchii verzi.
Paianjenul rosu ataca frunzele.
Ca sa identificati ce tip de insecta este va trebui sa luati o lupa si sa va uitati pe tulpina si in special sub frunze iar daca nu cunoasteti atunci faceti poze clare cu telefonul mobil sau altceva si aratati pozele la cine stie sau direct la farmaciile fitosanitare care va vor da ce trebuie. Respectati dozajul de pliculet si feriti pliculetul de copii, batrani, sau de animale. Nu lasati solutia pregatita la fel la indemana copiilor si nu faceti solutie mai mult decat trebuie la tratament . Daca pliculetul se recomanda pentru 10 litri de apa atunci cu siguranta e prea mult, impartiti la 3 sau la 4 si astfel faceti doar 2,5 litri de solutie care de regula ajung pentru un lamai si stropiti frunzele si tuplina cu un pulverizator de exemplu de la stars geamurile.
Frunzele (in special la pomii mici) se vor sterge cu vata inmuiata in solutie NEAPARAT si pe dedesubt , nu scapati nici o frunza nedata.
Daca lamaiul nu prezinta daunatorii vii dar frunzele se pateaza atunci poate fi lipsa de azot sau atac de tip fungic si va trebui sa cumparati un fungicid de la farmacia fitosanitara.

~~~~~~ Articol terminat. Va mai avea unele adaugari pe parcurs daca e cazul ~~~~~~


Satureja (Clinopodium) Douglasii

Menta indiana curgatoare denumita si Yerba Buena sau in latina Satureja Douglasii este o planta aromatica ce prefera caldura si se dezvolta destul de repede daca are tot ce ii trebuie.
Ea se poate creste si la noi in tara cu usurinta, chiar si in gradina dar de preferat ca iernatul sa il faca la interior sau daca nu se poate atunci acoperiti tufa cu paie si sperati sa rasara la primavara.
Este o planta vesnic verde si se dovedeste destul de rezistenta la racoarea de la geam pe timpul ienii.
Se spune ca este o planta de Hardiness moderat adica poate supravietui si peste iarna afara dar daca iarna este blanda.
Am vazut caz de menta indiana la ghiveci  care a fost lasata afara si dupa iarna 2015-2016 a aparut iarasi si asta s-a intamplat in zona Hardiness 7b (se deschide linkul separat) din Romania.
Parerile sunt impartite intre crescatori cum ca ba ar rezista ba nu ar rezista afara dar de fapt totul se rezuma la temperaturile iernii.
Daca cineva ar vrea sa infiinteze o cultura in camp deschis sau in gradina ei bine mai bine faceti un test cu o mica tufa sa o lasati in pamant peste iarna si sa vedeti daca revine.
Ea pe pamant se intinde si se tot intinde si poate acoperi o suprafata cam in aceeasi maniera ca si iedera.
Daca este cultivata in ghivece sau vase suspendate si nu se tunde deloc , poate ajunge chiar si la 1-2 metri lungime daca are apa , caldura si pamant bun. Raspunde bine la ingrasamant dar nu se recomanda ingrasamintele decat naturale deoarece vom consuma aceasta planta.
Cine poate face rost de o mana de mranita de la tara sau gaseste de cumparat nu e rau, o mana ajunge la 5 litri de pamant. Se descurca bine si fara ingrasare dar frunzele vor fi mai mici.
Menta indiana curgatoare are un parfum deosebit de menta combinata cu busuioc, este comestibila si frunzele sale se folosesc la ceai in special cele uscate care au un parfum mai puternic.
Parfumul sau poate acoperi si un ceai "gretos" de coji de ceapa sau "sec" de codite de cirese, deci se poate folosi la prepararea unui ceai mai parfumat sau doar simplu din aceasta menta.

Descriere generala :

Denumire oficiala : Satureja Douglasii "Indian Mint"
Denumire internationala: Yerba Buena , Indian Mint , Savory Indian Mint (cimbrul-menta indiana - deoarece poate aduce o nota subtila de cimbru), Oregon-tea.
Denumiri latine sinonime : Satureja Douglasii, Clinopodium Douglasii, 
Familia : LAMIACEE (familia Lamiacee cuprinde o gramada de plante aromatice precum Busuiocul, Cimbrul, Rozmarinul, Oregano, Salvia etc.)
Genul : Clinopodium (Satureja)
Specia : Douglasii
Nota : Aceasta planta nu este din tribul mentelor dar prezinta aroma foarte apropiata a mentei.
Zona Hardiness : Intre 7 si 10.
PH preferat : de la foarte usor acid spre neutru, intre 6 si 8. Poate creste si in soluri nisipoase ori argiloase.
Inflorire : nu face florile ca la o menta adevarata in forma de spic ci simple ,mici si albe,parfumate, tubulare, la codita fiecarei frunze. Infloreste din Iunie-Iulie pana in August - Septembrie adica pe durata verii.
Inaltime - Lungime : Creste inalta de vreo 5-15 cm si lunga de vreo 0,5 metri pana la 1,5 metri , depinde de conditii.
Inmultire : Prin seminte dar se inmulteste si sub forma de butasi, radacinile ocazionale apar pe crengute in conditiile propice. Se poate inmulti si prin separearea tufei si e cea mai eficienta si rapida metoda, decat prin seminte sau butasi . Ea in timp va scoate lastari noi din radacini deci devine cu timpul mai bogata.
Invaziva : Nu chiar, adica intinderea plantei pe teren are loc deasupra solului si noi radacini apar doar din lastari deci invazia pleaca radial de la planta mama si nu e ca la menta obisnuita la care invazia se face prin radacini in pamant ce rasar in diverse zone ale gradinii.
Habitatul natural salbatic : Yerba buena creste in padurile de langa coasta  S.U.A, statul California, mai exact pe coasta de vest de la San Diego, Los Angeles si pana in British Columbia,inclusiv, in locuri umbrite si cu mai multa umezeala.
Udatul : Fiind o planta cu o crestere moderat spre rapid necesita un pic mai multa apa fata de alte plante. Deci trebuie udata regulat in vreme calduroasa. Pe timpul iernii nu puneti apa prea multa deoarece poate putrezi in ghiveci . Pamantul trebuie sa fie umed/jilav dar nu foarte ud.
Durata de viata : Este o planta perena deci traieste mai multi ani , s-au raportat multe cazuri in care a ajuns si la 5 ani.
Locatie : Natural ea perefera locurile semi-umbrite si cu aer umed dar se descurca bine si la soare. In plin soare tulpinile si nervurile frunzelor se inchid la culoare si capata o nuanta usor grena .
Folosinta : Se poate cultiva in ghivece suspendate, in jgheaburi ca decoratie sau pentru ceai sau aromare diverse retete. Vezi si recomandari sau uz in josul paginii.
Recomandarile Planteverzi.blogspot : Tundeti planta in primavara pentru a stimula lastarirea bogata , daca nu a mai crescut asa mult din iarna atunci nu o mai tundet decat mai tarziu . Nu ciupiti doar frunzele pentru ceai ci tundeti cu o foarfeca lastarii. Daca nu o tundeti deloc atunci nu va asteptati sa culegeti prea multe frunze de la ea.
Menta indiana curgatoare se dezvolta bine si locuri
umbrite sau cu 2-3 ore de soare pe zi.
Menta indiana inflorita




Menta indiana curgatoare (Yerba Buena) in mediul sau natural, salbatic, fara
sa fie ingrijita sau udata de om.

Crestere menta indiana in ghiveci :

Avand o crestere rapida si la lastari dar si la radacini, normal ca ii trebuie un ghiveci un pic mai marisor mai ales ca urmeaza sa recoltam frunze pentru ceai. Cu cat planta are ghiveciul mai mare cu atat ea va creste mai mult.
Menta indiana crescuta de mine
Luati un ghiveci cam de 17 cm diametru (masurat sus la gura) , rupeti niste crengute uscate si le puneti pe fund (in loc de pietricele pentru drenaj si a impiedica pamantul ca curga prea mult prin orificii pana ajung radacinile jos sa il opreasca definitiv), pot sa fie si alte resturi vegetale cum ar fi bete de marar ramase de la curatat zarzavatul pentru mancare sau chiar rumegus mai mare pe urma turnati pamant de flori amestecat cu putina turba (proportie de 5 parti la 1 parte)  si putin Perlit (jumatate de parte ), turnati pana sus la gura deoarece se va mai lasa pamantul cu timpul la udat , si in mijloc plantati tufa de menta indiana sau crengutele de planta daca au dat radacini in pahar cu apa in prealabil.
Nu e regula de aur sa fie pamant de flori sau turba sau sa fie proportia de 5:1:0,5 dar e mai bine sa fie mai afanat . Planta sa fie udata des vara si destul de rar (de cateva ori) cat sta iarna la geam. Iarna ca orice planta va creste greu deci nu va mai faceti sperante mari sa puteti bea ceai asa des ca si vara . Daca o tundeti prea mult si daca mai are si apa multa atunci putrezire scrie pe radacinile ei si e pacat sa o pierdeti ca e o planta destul de rara in Romania. Nu turnati apa multa iarna ca nu va creste mai repede si nici mai bogata ci risca sa putrezeasca.
Toamna trebuie tunsa dar nu de tot, cat sa aiba niste lastari sanatosi cu frunze, lastarii sa aiba cam 10-15 cm lungime.
Iarna nu udati foarte des, cand simtiti ca e uscat pamantul desupra ,atunci mai puneti putina apa.
Daca menta indiana curgatoare are prea putina apa, vara sau iarna o sa va dati seama usor ca frunzele capata o culoare deschisa si daca lipsa de apa e mai severa ,frunzele se ingalbenesc.

Crestere menta indiana in gradina : 

Menta indiana curgatoare se poate creste si in gradina sau camp deschis , nu necesita ingrijiri speciale.
Doar sa retineti ca prefera mai multa apa pe timp de vara decat o floare obisnuita si de aceea sa nu uitati sa o udati. Primavara dupa ce pericolul ultimului inghet la sol pe timpul noptii a trecut, o scoateti din ghiveci sau din tavitele cu rasaduri si o plantati afara. Ca orice menta prefera soarele din plin dar se descurca bine si la semi-umbra unui copac sau in spatele casei daca are macar vreo 2-3 ore de soare. Toamna tarziu odata cu vremea plantarii bulbilor de toamna la zambile , va scoateti o tufa sau 2 de menta curgatoare sau cat puteti si le puneti in ghivece sa aveti la interior salvate de gerul iernii si asa veti avea de rezerva in caz ca afara a fost o iarna geroasa si a distrus tufa de afara.
Cu o saptamana inainte de a salva niste menta pentru iernat in interior, inainte de a o pune in ghiveci din gradina, va uitati bine sa nu luati si alte insecte sau larve pe ea si eventual o stropiti ca de nu, riscati sa mentineti in viata niste daunatori care la primavara dupa transplantarea plantei isi vor face de cap iar in gradina. Deci verificati planta pe frunze si sub frunze sa fie curata si sanatoasa.


Boli si daunatori : 


Menta indiana curgatoare este in general lipsita de boli si daunatori. Unul din daunatorii care totusi se aduna pe ea sunt musculitele albe de sera.

Daca va trebui stropita , respectati proportiile de insecticid de pe pliculetul de la fitofarmacii si nu mai consumati planta pentru o perioada.
Nu uitati sa stropiti sub frunze, acolo este cel mai important ca acolo isi depun ouale majoritatea daunatorilor.

De unde se poate procura si cat costa :

Menta indiana in luna Mai
Problema e ca este destul de rar cultivata in tara, mai mult de amatori, si nu o veti gasi in supermaketuri si nici la florarii deoarece importul de plante aromatice la ghiveci nu prea este asa de mare.
Se poate gasi pe siteurile romanesti de vanzari flori la ghivece dar nu intotdeauna, sub numele de Satureja Douglasii Indian Mint G-9 . Sau daca nu ,atunci incercati siteurile de vanzari online cum ar fi okazii, olx, lajumate , e posibil sa gasiti acolo.
Ca pret poate ajunge intre 5 lei si 10 lei la ghiveci pentru un fir , poate maxim 15 lei dar nu merita mai mult de 15 lei . De ce totusi un pret acceptabil pentru o planta destul de rara in Romania ? Pentru ca se poate inmulti foarte usor.

IMPORTANT :
Mai exista o planta care i se mai spune la romani menta indiana, este vorba de MONARDA  (bergamut) care si asta face parte din aceeasi familie LAMIACEE, asa ca atentie ce comandati / cumparati . Specificati vanzatorului sa fie Satureja (Clinopodium) Douglasii sau menta indiana curgatoare, iar daca nu stie, aratati-i aceste poze. Sau mai gasiti  altele pe internet daca la cautare pe google specificati denumirea latina.

Puteti face si referirea oficiala pentru cei care nu cunosc sau nu cred ca aceasta planta este comestibila si pentru ceai, la articolul dedicat Yerba Buena de pe Wikipedia aici :
https://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_buena (se deschide fereastra noua)

Clasificarea taxonomica o gasiti aici : 
http://ucjeps.berkeley.edu/eflora/eflora_display.php?tid=80483
(se deschide o noua fereastra in browser)

Recomandari retete sau de uz :
La o cana mare cu iaurt rupeti cateva frunzulite de menta indiana (3-4 sau mai mult dupa gust) si mixati cu blenderul de mana . La urma puneti un varf de frunze deasupra si serviti vara . Nu folositi menta obisnuita , incercati neaparat cu menta indiana deoarece aduce si usor a busuioc.
Spalati bine crengutele inainte sa faceti ceai sa nu aiba insecte pe sau sub ele.
Se pot folosi si varfurile cu vreo 2 frunzulite la ornarea farfuriilor cu desert, inghetatei, cocktail-urilor si nu e neaparat sa fie menta adevarata pentru ornare, de fapt veti uimi gazda mai mult pentru ca sunt sanse mari sa nu stie ce planta este. Se poate folosi si la aromarea discreta a unor retete culinare dupa gust dar la retele care pot accepta menta+busuioc+nota discreta de cimbru.
De fapt nota de cimbru este abia perceptibila, mai mult se observa doar daca va da ca indiciu cineva. Depinde si de fiecare cum percepe mirosurile.

~~~~~~~Articol complet. Mai poate avea mici adaugari pe parcurs daca e cazul.~~~~~~~~


Rezistenta plantelor la frig pe zone in Romania

Probabil ati vazut pe internet la caracteristicile unei plante ca ea se incadreaza in zona hardiness 8b.
Dar ce inseamna hardiness ?
Hardiness = Zona Hardiness este o zona definita geografic in care o anumita categorie de plante poate creste in conditiile climatice din acea zona si in mod special sa poata supravietui frigului de acolo.
Media temperaturilor Hardiness reprezinta o medie a temperaturilor minime inregistrate in acea zona hardiness.
Exemplu : Daca o planta este incadrata la zona de rezistenta 10 adica Hardiness 10 inseamna ca acea planta poate rezista la o temperatura minima de -1ºC .(vezi tabelele de mai jos)
Hardiness a fost adoptat prima oara de Departamentul pentru Agricultura din S.U.A. (USDA) si ulterior a fost preluata aceasta codificare si de alte tari.
La ce poate folosi aceasta harta in Romania ? De exemplu daca doriti sa comandati de pe internet niste seminte de la o planta rara, sa zicem un arbust decorativ pentru gradina atunci trebuie sa stiti in ce categorie va incadrati cu gradina ca si zona (judet) si astfel daca se apropie de categoria plantei la Hardiness atunci cu siguranta planta va rezista la frig. Daca nu se incadreaza sau planta este la un Hardiness mai ridicat (adica creste la caldura si nu suporta frigul extrem) atunci va trebui scoasa din gradina si mutata in casa intr-un ghiveci macar pana isi face adaptarea.. daca va reusi.
Intrebare : In ce masura devine inutila codificarea botanistilor in Hardiness (rezistenta plantelor la frig) a zonelor geografice a tarilor din cauza incalzirii globale ?
Raspuns : Incalzirea globala a adus un plus de vreo 2 grade deci mare diferenta nu ar fi si in continuare o zona geografica ,fie ea din Romania sau din alta parte inca isi pastreaza categorisirea incat sa nu fie nevoie de schimbari majore in tabele prea des. Totusi e posibil ca o arie Hardiness 7a sa devina una 7b din cauza celor +2 grade adaugate de la incalzirea globala dar totusi, repet, nu e mare diferenta pentru plante in zonele Hardiness apropriate. Adevarata diferenta este, sa zicem intre o zona 5b si una 8b.
Ma rog, sa nu se incurcam prea tare in definitii si ipoteze si sa vedem tabelele Hardiness.

1.Incadrarea oraselor mari din Romania in zone Hardiness :

A -- I L -- T
Arad - 7b Lugoj - 7b
Bacău - 7a Lupeni - 7a
Baia Mare - 7a Oradea - 7b
Botoşani - 7a Orăştie - 7a
Brăila - 7b Petrila - 7a
BraÅŸov - 6b PetroÅŸani - 7a
Bucuresti - 8a Piatra Neamţ - 7b
Buzău - 7b Piteşti - 7b
Calafat - 7b PloieÅŸti - 7a
Caransebeş - 7b Râmnicu Vâlcea - 7b
Cluj-Napoca - 6b Satu Mare - 7a
Constanţa - 8a Sebeş - 7a
Craiova - 7b Sibiu - 6b
Cugir - 7a Suceava - 7a
Focşani - 7b Târgu Jiu - 7a
Galaţi - 7b Târgu-Mureş - 6b
Hunedoara - 7a TimiÅŸoara - 6b
IaÅŸi - 7a


2.Tabelul culorilor si a temperaturilor zonelor Hardiness pe glob :


     Zona          de la     până la  
0 a până la -53,9 ºC
b -53,9 ºC -51,1 ºC
1 a -51,1 ºC -48,3 ºC
b -48,3 ºC -45,6 ºC
2 a -45,6 ºC -42,8 ºC
b -42,8 ºC -40 ºC
3 a -40 ºC -37,2 ºC
b -37,2 ºC -34,4 ºC
4 a -34,4 ºC -31,7 ºC
b - 31,7 ºC - 28,9 ºC
5 a -28,9 ºC -26,1 ºC
b -26,1 ºC -23,3 ºC
6 a -23,3 ºC -20,6 ºC
b -20,6 ºC -17,8 ºC
7 a -17,8 ºC -15 ºC
b -15 ºC -12,2 ºC
8 a -12,2 ºC -9,4 ºC
b -9,4 ºC -6,7 ºC
9 a -6,7 ºC -3,9 ºC
b -3,9 ºC -1,1 ºC
10 a -1,1 ºC +1,7 ºC
b +1,7 ºC +4,4 ºC
11 a +4,4 ºC +7,2 ºC
b +7,2 ºC +10 ºC
12 a +10 ºC +12,8 ºC
b +12,8 ºC +15,5 ºC
13 a +15,5 ºC +18 ºC
b +18 ºC +21 ºC
Zona Hardiness 0 este o zona caracteristica doar pentru zonele polare, cum ar fi Alaska, si Zona 13 Hardiness este caracteristica a zonelor foarte calduroase de exemplu din Africa.
Spre exemplu pentru 13b avem un maxim +21 ÂºC in cea mai friguroasa zi posibil adica un fel de miezul iernii de acolo.
Alt exemplu pentru a se intelege usor Hardiness pe teritoriul Romaniei :
Luam un oras aleatoriu din tara, din tabelul 1 : Buzau 7b.
Cum la zona 7b avem  intre -15 ÂºC si -12,2 ÂºC asta inseamna ca cel mai frig acolo poate fi intre -15 ÂºC si -12,2 ÂºC asta ca o medie pe recordurile de temperatura scazuta a iernile recente de la Buzau..
Cu ce ne ajuta informatia asta ca Buzaul se incadreaza la zona 7b ?
Ne ajuta sa stim daca un anumit tip de planta va rezista peste iarna afara . Cu siguranta lamaiul nu va rezista dar lavanda da, sunt soiuri de lavanda care rezista si la -33 ÂºC.

~~~~~~~Articol complet. Mai poate avea mici adaugari pe parcurs daca e cazul.~~~~~~~~
(tabelele sunt create incat sa fie compatibile cu dispozitivele mobile de navigatie pe internet. Tabelul nr. 2 a fost creat de mine in HTML Responsive folosind http://www.tablesgenerator.com/)


Mai avem timp liber in secolul 21 si mai ales in Romania zilelor noastre ? Nu prea. Se spune ca timpul ti-l organizezi tu in asa fel incat sa poti rezolva tot ce ai planuit dar ce timp sa mai poti organiza in Romania cand muncesti zi lumina si cand te bucuri ca s-a lasat seara si ai ajuns acasa incep alte solicitari de genul pune de mancare la copii, hraneste pisica, copii sau nepotii se cearta de la o minge sparta, un harb de motocicleta nu mai vrea sa mearga cum trebuie si trebuie mesterit la ea mereu ca sa nu intre in stop cardio-motor si tot asa ?
Ei bine niste timp liber se poate gasi catusi de putin mai ales daca nu avem tendinta sa complicam problemele sau sa tragem de timp de pomana... Ce nu stiu sau nu realizeaza multi e faptul ca omul are tendinta sa complice lucrurile. Confucius a spus :
Viata e foarte simpla, dar noi tinem mortis sa o complicam. (Confucius)
Timpul liber se pierde si din faptul ca avem tendinta sa complicam lucrurile, sa ne agatam de ce nu trebuie sa ne agatam, sa tinem ranchiuna pe un vecin mai mult decat trebuie, sa certam copii ca au rupt un pix de 50 de bani, sa pandim paranoic pe cei de langa noi ce fac, si tot asa.
Una e sa fii nevoit sa pierzi timpul ca ai de umblat pe la 10 birouri pentru 2 stampile amarate si alta e sa  il pierzi ca nu ai inteles ce trebuie sa faci pentru acele 2 stampile sau ai fost cu capul in nori cand ti s-a spus unde sa te duci. Una e sa iti pierzi timpul sa repari o bicicleta mai des ca nu ti-ai permis sa iti iei una noua si ai luat una de la second-hand si alta e sa iti iei una noua sau sa nu stii sa o folosesti mai cu grija. Timpul costa bani dar e un lux pe care totusi  ni-l putem permite daca constientizam faptul ca in anumite imprejurari il pierdem de pomana.
De spus mai am de spus dar mi-i teama ca deja va pierd timpul liber cu notiuni pe care le stiti poate deja. Sa vedem ce ne rezerva pagina de timp ca si entertainment.

JOCURI

1. William and Sly 2 (aventura)
W,A,S,D sau sageti pentru directie si M pentru Mute (fara sonor).
Space - vedeti harta (sunteti un punct mic rosu)
 B- jurnalul Jocul nu are iesire asa ca puteti colecta ciuperci cate puteti si cate vreti din 100.
Cand nu mai vreati sa jucati puteti iesi din pagina sau trece la urmatorul joc dar nu uitati sa apasati tasta M sa treceti pe Mute daca alt joc din aceasta pagina foloseste sonorul.
 Daca cu M apasat la alt joc se activeaza sonorul si aici atunci reincarcati pagina iar jocul William and Sly 2 nu va porni automat.

2. Sacred Treasure (aventura, rpg, 2016)

Sfarsitul Paginii 1 [next] Pagina 2
3. Miroase a Creier 1 (inteligenta, puzzle)
Un joc de tip puzzle in care trebuie sa va folositi inteligenta sa dati drumul la creiere si cu mirosul lor sa atrageti zombii in capcana si sa moara sau sa fie usor de omorat. Capcana constand in cazutul in apa, trecerea in dreptul unui perete pentru a fi impuscati , sa calce pe o bomba, etc. Numarul de creiere disponibile ca momeala sunt limitate. Daca irositi creierul/creierele de pomana luat-o de la capat cu optiunea RESET. Atentie raza de miros a creierului e scurta.

4. Miroase a Creier 2 (inteligenta, puzzle)
Un joc de tip puzzle in care trebuie sa va folositi inteligenta sa dati drumul la creiere si cu mirosul lor sa atrageti zombii in capcana si sa moara sau sa fie usor de omorat. Capcana constand in cazutul in apa, trecerea in dreptul unui perete pentru a fi impuscati , sa calce pe o bomba, etc. Numarul de creiere disponibile ca momeala sunt limitate. Daca irositi creierul/creierele de pomana luat-o de la capat cu optiunea RESET. Atentie raza de miros a creierului e scurta.
Sfarsitul Paginii 2 [next] Pagina 3
5. Auto Clicker Heroes (privit, upgrade)
Un joc in care incepeti cu un erou si trebuie sa dati click pe monstrii din mijloc pana strangeti bani sa cumparati al doilea erou.
Al doilea si restul eroilor sunt AUTOCLICKERI si nu trebuie sa faceti nimic altceva decat sa priviti si sa cumparati upgradeuri si alti eroi mai puternici. A, si sa va mutati catre alte nivele pentru ca se castiga mai bine.
Banii se strang automat deci nu trebuie sa mai miscati mouse-ul sa ii strangeti. Ignorati solicitarea de pe ecran in legatura cu shopul , se poate juca gratis pana va plictisiti si fara sa cumparati rubine.

6. Va urma (....., .....)
Sfarsitul Paginii 3 [next]
Pagina 4
7. Va urma (......, ......)



În acest articol vom afla cum se cultivă ghimbirul la ghiveci , urmand ca ghimbirul sa ramana definitiv in ghiveci sau sa fie transplantat in gradina atunci cand temperatura permite acest lucru.
E bine ca plantarea ghimbirului sa inceapa la interior chiar din iarna ca sa aiba timp in cursul perioadei calde pana in Octombrie-Noiembrie cel tarziu sa poata creste si sa fie si recoltata radacina.
Datele calendaristice de mai jos nu trebuiesc respectate cu strictete pot fi si decalate cu 2 saptamani dar nu are rost sa incepeti mai devreme de decembrie ca va incepe sa creasca si daca nu are lumina destula planta se va lungi si va deveni mai rahitica.
Sa incepem cu inceputul :

Procurarea ghimbirului :


(2 decembrie)
Ghimbirul se poate procura din comert de la magazinele (sau supermaketuri) de fructe si legume si anume de la raionul de fructe exotice. Pretul poate varia in functie de magazin, orasul in care sunteti si multe altele.
Click pe foto
Se vad deja coltii aparuti
Eu am gasit la un aprozar cu citrice in piata la 15 Lei/Kg si am cumparat o bucata mai mare de vreo 800g si m-a ajuns cam 11 Lei. Preturile ar putea varia si in functie de sezon adica iarna cand ghimbirul poate fi folosit mai des, in special la ceai atunci el sa fie mai scump.
Vanzatoarea era amabila, i-am spus ca nu vreau sa il mananc ci sa il plantez si mi-a ales o bucata care avea mugurii deja vizibili. De obicei astfel de fructe sau legume exotice sunt tratate chimic cu ceva ca sa nu se altereze sau sa nu incolteasca, sau chiar coltii aparuti sunt rupti manual de catre vanzatori si se recomanda mai intai sa vizitati un magazin(aprozar) de legume-fructe si pe urma cautati la supermarket (la supermarket marfa e verificata mai cu strictete). Nu uitati sa cereti sau sa alegeti ceva cu coltii aparuti deja, asta va va scuti de chiar si o luna sau chiar 2 de asteptat pana sa incolteasca.
Daca ghimbirul este prea uscat (zbarcit) atunci da, trebuie tinut in putina apa usor calduta la inceput ca sa isi refaca lichidul pierdut prin uscare.


Pregatirea şi tăierea ghimbirului :


Separati in bucati mai mici chiar de
la BAZA lor.

Ce de "ochi" are :)
Va uitati la ghimbir si taiatii bucatile cu ochii aparuti deja cu un cutit curat. Bucatile (degetele) mai mari intotdeauna asigura plante mai puternice care cresc si mai repede. Nu e cazul sa lasati toata bucata mare ca in timp vor mai apare lastari si se planteaza/creste mai usor. Bucatile mai mici cu coltii aparuti sunt taiate si arata asa:

Bucatile taiate si lasate la cicatrizat
Lasati bucatile la uscat vreo 3-4 zile pana taietura lor incepe sa se usuce/cicatrizeze. Nu va grabiti sa puneti in apa sau pamant, rizomii proaspat taiati au risc mare de putrezire daca nu sunt aerisiti.Dupa ce s-au uscat am pus bucatile intr-un vas de plastic fara apa, fara nimic si am inceput sa le stropesc cu o pompita recuperata de la spray de plastic cu apa de parfum de corp gen Oriflame (vezi pompita in foto de mai jos),  odata la 2 zile (dat fiind faptul ca e iarna apa se evapora greu).
Pe internet unii spun ca sa torni apa peste ele cam pana sa acopera un sfert din ghimbir cu apa dar nu e bine ca exista riscul de mucegaire ca sigur il veti lasa asa, asa ca mai bine stropiti cu pompita. Nu e neaparat sa fie fleasca ,atat cat sa le umeziti dar sa nu se adune apa la fundul vasului. Repetati stropitul lor la fiecare 2 zile timp de vreo 10-12 zile.

Pamant gras din comert amestecat cu nisip
Proportie jumate-jumate

Pregatirea amestecului de pamant ca baza pentru pornirea puternica a coltilor :

(26 decembrie)
Bun, au trecut 2 saptamani , mugurii s-au dezvoltat frumos , fara aparitia mucegaiului, si acum e timpul să îi ajutăm sa creasca mai bine si ii punem pe o baza de pamant cu nisip , in proportie de 50-50, adica pamant in amestec cu nisip in cantitati egale. Nu e o proportie foarte strica dar nisipul se usuca mai repede si nu vrem mucegai deloc si tine pamantul mai afanat. Nisipul este ideal pentru asa ceva iar daca nu aveti nisip folositi perlit care se poate gasi la supermarket la raoinul de gradinarit sau turba uscata sau fibra de nuca de cocos (asa ceva nu prea se gaseste in tara) .Cu nisip am inceput si cu el a mers foarte bine. Nisip va trebui si mai tarziu, o sa vedeti, nu numai pentru baza dar si impiedica pamantul sa se lipeasca de ghimbir si nu il face sa putrezeasca.

Ghimbirul pus pe baza de pamant
cu nisip.
Am scos "degetele" de ghimbir din vas si am pus cam 3-4 cm de pamant cu nisip, pe fundul vasului ÅŸi pe urma am pus ghimbirul deasupra. Manipulati cu grija ghimbirul sa nu ii rupeti coltii, atfel munca e degeaba.
Dupa cum se vede mugurii au crescut ceva, de cand am inceput sa stropesc ghimbirul cam de pe 4 decembrie. Asezati pe cat posibil ghimbirul cu mugurii in sus , daca nu se poate pentru ca mugurii sunt mai mult pe mijloc (orizontala) nu e bai, ca oricum ei se vor ridica la lumina si deci oricum vor iesi din pamant. Asta e firea plantelor sa iasa la lumina. Dupa ce a fost asezat ghimbirul pe baza de pamant cu nisip , am mai stropit o data,de data asta un picut mai bine,dupa cum se vede in foto. Se lasa 2 zile asa sa se zvinte usor. Nu conteaza ca e cam ingradamit spatiul, doar nu o sa ramana asa definitiv.
Sfarsitul paginii 1
[next] Pagina 2

Ghimbirul acoperit cu amestec
de pamant.

Acoperirea ghimbirului cu amestecul de pamant :

(28 decembrie)
Chiar daca prin alta metoda ( rizomii tinuti mult timp in 2-3 cm de  apa) ar fi mers mai repede, nu e nicio graba ca iarna e lunga si e abia 28 decembrie, dar ce e mai important nu a mucegait deloc si nu am fost nevoit sa umblu pe la farmacii fito-sanitare ca sa cumpar anti-fungic care e destul de scump. In plus astfel avem ghimbir BIO prin nefolosirea de substante chimice.
Deci, am acoperit ghimbirul cu acelasi amestec asa cum se vede in foto. Doar cât sa fie acoperit, nu puneti mult amestec. Stropiti cu pompita ,la fel la 2 zile pe suprafata pamantului, dar nu mult , cat sa se ude pamântul usor deasupra. Avand in vedere ca in camera , iarna, este cam 21 grade celsius atunci stropitul la fiecare 2 zile nu face ca pamantul sa devina excesiv de ud. De altfel pamantul umed e mai cald ca cel foarte ud , chiar daca e in camera, iarna. Deci nu uitati sa stropiti pamantul o data la 2 zile si asta o faceti cam timp de 2 saptamani.

Mutarea in vasele individuale pana se termina iarna :

(13 ianuarie)
Ghimbirul pus in ghiveci.
Iata ca sosit vremea transplantarii in ghivece a capetelor de ghimbir. In aceste ghivece vor sta pana se termina frigul afara ,probabil 15 Martie sau chiar mai tarziu ,prin Aprilie. Ghimbirul este o plantă tropicală si iubeste umezeala si caldura si deasemeni prefera semi-umbra. Daca ziua este cald  de minim 15,5 grade Celsius atunci ghiveciul poate sta afara, iar daca noaptea scade sub aceasta atunci ghiveciul va trebui bagat inauntru daca vreti sa fiti siguri ca va trece cu bine de ultimele nopti friguroase din martie.
Ghimbir pus in ghiveci
Se pune in ghiveciul gol pamant amestecat cu nisip pana putin peste jumatate si se aseaza rizomii asa cum se vede in foto atasate acestui titlu. Au incaput cam 3 bucati in fiecare ghiveci, doar in ghiveciul mai mare are mai mult. Pe cat posibil sa fie pus cu mugurele in sus.
Ghimbirul pus in ghiveci.
Dupa cum se vede ghimbirul a inceput sa scoata radacini pe la cativa muguri. (Radacinile adevarate apar numai sub mugurele nou format si nu ies din bucata de ghimbir)
Ghimbir pus in ghiveciul
marisor.
Amestecul de pamant sa fie putin umed , ca daca ar fi foarte ud atunci din cauza cantitatii mari de apa, se va zvanta si mai greu.
Nisipul din abundenta zvanta pamantul mai repede.
Ceea ce ne trebuie , sa mentinem amestecul nu foarte ud.
Unul din cele 4 ghivece umplut
cu pamant pana sus.
Se acopera cu acest amestec pana la marginea ghiveciului fara nicio retinere. Pamantul se va lăsa cu timpul la udari vara si se va aşeza si numai bine va avea liber 1 cm de sus. Am umplut 4 ghivece. Radacinile lasate au fost cam mari, se putea si mai mici, cu cat mai mult spatiu in ghiveci cu atat mai bine.


(3 februarie)
Iată ca de acum e 3 februarie, ziua in care am inceput acest articol, şi vreau sa vă arat cum se prezintă ghivecele. Ghivecele au mai fost schimbate, doar cel mare a ramas acelaşi. De ce e bine ca pamantul sa aiba mult nisip sau turba mai ales iarna? Pentru ca nisipul sau turba nu ajuta la putrezirea radacinilor pentru ca retine mult timp apa si in plus de asta fiind doar umed va ajuta planta sa isi trimita radacinile mai usor prin ghiveci.
Aproape 30 cm înaltime
de la cel mai mare rizom din
ghiveciul marisor.
Se vede că mai sunt de iesit atat
timp cat fiecare ghiveci are cel putin 3
muguri porniti.

Planta de ghimbir va arata ca una de
trestie.









Updating images..


(24 octombrie)
Ghivecele au stat afara pe tot timpul verii cu acelasi tip de pamant si au fost udate . Nu s-a folosit ingrasamant deloc si nici alte chimicale pentru daunatori ca nu a luat asa ceva. Ghimbirul poate lua daunatori de la alte plante dar probabil ca a fost norocos asta.


~~~~~~~Articol neterminat. Vor fi update-uri pe parcurs~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~Unfinished post. There will be more updates including new photos~~~~~~~~~~


Ponturi de neuitat :
  • 1. Cojiti ghimbirul cu o lingura, pierderile vor fi minime !
  • 2. Cu cat e mai batran ghimbirul cu atat aroma e mai puternica.Asta in cazul in care in toamna ce ati recoltat il pastrati pentru insamantare.
  • 3. Ghimbirul se poate folosi la gatit inca din primul an de recoltare dar e probabil ca aroma sa nu fie chiar asa de puternica.
  • 4.Cand il recoltati, ghimbirul nu va avea culoarea ca cel cumparat din comert care are coaja uscata, ci o culoare mult deschisa de un crem spre alb. Asa va veti da seama de cel care a crescut in plus.
Sfarsitul paginii 2 si a postarii

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.