În acest articol vom afla cum se cultivă ghimbirul la ghiveci , urmand ca ghimbirul sa ramana definitiv in ghiveci sau sa fie transplantat in gradina atunci cand temperatura permite acest lucru.
E bine ca plantarea ghimbirului sa inceapa la interior chiar din iarna ca sa aiba timp in cursul perioadei calde pana in Octombrie-Noiembrie cel tarziu sa poata creste si sa fie si recoltata radacina.
Datele calendaristice de mai jos nu trebuiesc respectate cu strictete pot fi si decalate cu 2 saptamani dar nu are rost sa incepeti mai devreme de decembrie ca va incepe sa creasca si daca nu are lumina destula planta se va lungi si va deveni mai rahitica.
Sa incepem cu inceputul :

Procurarea ghimbirului :


(2 decembrie)
Ghimbirul se poate procura din comert de la magazinele (sau supermaketuri) de fructe si legume si anume de la raionul de fructe exotice. Pretul poate varia in functie de magazin, orasul in care sunteti si multe altele.
Click pe foto
Se vad deja coltii aparuti
Eu am gasit la un aprozar cu citrice in piata la 15 Lei/Kg si am cumparat o bucata mai mare de vreo 800g si m-a ajuns cam 11 Lei. Preturile ar putea varia si in functie de sezon adica iarna cand ghimbirul poate fi folosit mai des, in special la ceai atunci el sa fie mai scump.
Vanzatoarea era amabila, i-am spus ca nu vreau sa il mananc ci sa il plantez si mi-a ales o bucata care avea mugurii deja vizibili. De obicei astfel de fructe sau legume exotice sunt tratate chimic cu ceva ca sa nu se altereze sau sa nu incolteasca, sau chiar coltii aparuti sunt rupti manual de catre vanzatori si se recomanda mai intai sa vizitati un magazin(aprozar) de legume-fructe si pe urma cautati la supermarket (la supermarket marfa e verificata mai cu strictete). Nu uitati sa cereti sau sa alegeti ceva cu coltii aparuti deja, asta va va scuti de chiar si o luna sau chiar 2 de asteptat pana sa incolteasca.
Daca ghimbirul este prea uscat (zbarcit) atunci da, trebuie tinut in putina apa usor calduta la inceput ca sa isi refaca lichidul pierdut prin uscare.


Pregatirea şi tăierea ghimbirului :


Separati in bucati mai mici chiar de
la BAZA lor.

Ce de "ochi" are :)
Va uitati la ghimbir si taiatii bucatile cu ochii aparuti deja cu un cutit curat. Bucatile (degetele) mai mari intotdeauna asigura plante mai puternice care cresc si mai repede. Nu e cazul sa lasati toata bucata mare ca in timp vor mai apare lastari si se planteaza/creste mai usor. Bucatile mai mici cu coltii aparuti sunt taiate si arata asa:

Bucatile taiate si lasate la cicatrizat
Lasati bucatile la uscat vreo 3-4 zile pana taietura lor incepe sa se usuce/cicatrizeze. Nu va grabiti sa puneti in apa sau pamant, rizomii proaspat taiati au risc mare de putrezire daca nu sunt aerisiti.Dupa ce s-au uscat am pus bucatile intr-un vas de plastic fara apa, fara nimic si am inceput sa le stropesc cu o pompita recuperata de la spray de plastic cu apa de parfum de corp gen Oriflame (vezi pompita in foto de mai jos),  odata la 2 zile (dat fiind faptul ca e iarna apa se evapora greu).
Pe internet unii spun ca sa torni apa peste ele cam pana sa acopera un sfert din ghimbir cu apa dar nu e bine ca exista riscul de mucegaire ca sigur il veti lasa asa, asa ca mai bine stropiti cu pompita. Nu e neaparat sa fie fleasca ,atat cat sa le umeziti dar sa nu se adune apa la fundul vasului. Repetati stropitul lor la fiecare 2 zile timp de vreo 10-12 zile.

Pamant gras din comert amestecat cu nisip
Proportie jumate-jumate

Pregatirea amestecului de pamant ca baza pentru pornirea puternica a coltilor :

(26 decembrie)
Bun, au trecut 2 saptamani , mugurii s-au dezvoltat frumos , fara aparitia mucegaiului, si acum e timpul să îi ajutăm sa creasca mai bine si ii punem pe o baza de pamant cu nisip , in proportie de 50-50, adica pamant in amestec cu nisip in cantitati egale. Nu e o proportie foarte strica dar nisipul se usuca mai repede si nu vrem mucegai deloc si tine pamantul mai afanat. Nisipul este ideal pentru asa ceva iar daca nu aveti nisip folositi perlit care se poate gasi la supermarket la raoinul de gradinarit sau turba uscata sau fibra de nuca de cocos (asa ceva nu prea se gaseste in tara) .Cu nisip am inceput si cu el a mers foarte bine. Nisip va trebui si mai tarziu, o sa vedeti, nu numai pentru baza dar si impiedica pamantul sa se lipeasca de ghimbir si nu il face sa putrezeasca.

Ghimbirul pus pe baza de pamant
cu nisip.
Am scos "degetele" de ghimbir din vas si am pus cam 3-4 cm de pamant cu nisip, pe fundul vasului ÅŸi pe urma am pus ghimbirul deasupra. Manipulati cu grija ghimbirul sa nu ii rupeti coltii, atfel munca e degeaba.
Dupa cum se vede mugurii au crescut ceva, de cand am inceput sa stropesc ghimbirul cam de pe 4 decembrie. Asezati pe cat posibil ghimbirul cu mugurii in sus , daca nu se poate pentru ca mugurii sunt mai mult pe mijloc (orizontala) nu e bai, ca oricum ei se vor ridica la lumina si deci oricum vor iesi din pamant. Asta e firea plantelor sa iasa la lumina. Dupa ce a fost asezat ghimbirul pe baza de pamant cu nisip , am mai stropit o data,de data asta un picut mai bine,dupa cum se vede in foto. Se lasa 2 zile asa sa se zvinte usor. Nu conteaza ca e cam ingradamit spatiul, doar nu o sa ramana asa definitiv.
Sfarsitul paginii 1
[next] Pagina 2

Ghimbirul acoperit cu amestec
de pamant.

Acoperirea ghimbirului cu amestecul de pamant :

(28 decembrie)
Chiar daca prin alta metoda ( rizomii tinuti mult timp in 2-3 cm de  apa) ar fi mers mai repede, nu e nicio graba ca iarna e lunga si e abia 28 decembrie, dar ce e mai important nu a mucegait deloc si nu am fost nevoit sa umblu pe la farmacii fito-sanitare ca sa cumpar anti-fungic care e destul de scump. In plus astfel avem ghimbir BIO prin nefolosirea de substante chimice.
Deci, am acoperit ghimbirul cu acelasi amestec asa cum se vede in foto. Doar cât sa fie acoperit, nu puneti mult amestec. Stropiti cu pompita ,la fel la 2 zile pe suprafata pamantului, dar nu mult , cat sa se ude pamântul usor deasupra. Avand in vedere ca in camera , iarna, este cam 21 grade celsius atunci stropitul la fiecare 2 zile nu face ca pamantul sa devina excesiv de ud. De altfel pamantul umed e mai cald ca cel foarte ud , chiar daca e in camera, iarna. Deci nu uitati sa stropiti pamantul o data la 2 zile si asta o faceti cam timp de 2 saptamani.

Mutarea in vasele individuale pana se termina iarna :

(13 ianuarie)
Ghimbirul pus in ghiveci.
Iata ca sosit vremea transplantarii in ghivece a capetelor de ghimbir. In aceste ghivece vor sta pana se termina frigul afara ,probabil 15 Martie sau chiar mai tarziu ,prin Aprilie. Ghimbirul este o plantă tropicală si iubeste umezeala si caldura si deasemeni prefera semi-umbra. Daca ziua este cald  de minim 15,5 grade Celsius atunci ghiveciul poate sta afara, iar daca noaptea scade sub aceasta atunci ghiveciul va trebui bagat inauntru daca vreti sa fiti siguri ca va trece cu bine de ultimele nopti friguroase din martie.
Ghimbir pus in ghiveci
Se pune in ghiveciul gol pamant amestecat cu nisip pana putin peste jumatate si se aseaza rizomii asa cum se vede in foto atasate acestui titlu. Au incaput cam 3 bucati in fiecare ghiveci, doar in ghiveciul mai mare are mai mult. Pe cat posibil sa fie pus cu mugurele in sus.
Ghimbirul pus in ghiveci.
Dupa cum se vede ghimbirul a inceput sa scoata radacini pe la cativa muguri. (Radacinile adevarate apar numai sub mugurele nou format si nu ies din bucata de ghimbir)
Ghimbir pus in ghiveciul
marisor.
Amestecul de pamant sa fie putin umed , ca daca ar fi foarte ud atunci din cauza cantitatii mari de apa, se va zvanta si mai greu.
Nisipul din abundenta zvanta pamantul mai repede.
Ceea ce ne trebuie , sa mentinem amestecul nu foarte ud.
Unul din cele 4 ghivece umplut
cu pamant pana sus.
Se acopera cu acest amestec pana la marginea ghiveciului fara nicio retinere. Pamantul se va lăsa cu timpul la udari vara si se va aşeza si numai bine va avea liber 1 cm de sus. Am umplut 4 ghivece. Radacinile lasate au fost cam mari, se putea si mai mici, cu cat mai mult spatiu in ghiveci cu atat mai bine.


(3 februarie)
Iată ca de acum e 3 februarie, ziua in care am inceput acest articol, şi vreau sa vă arat cum se prezintă ghivecele. Ghivecele au mai fost schimbate, doar cel mare a ramas acelaşi. De ce e bine ca pamantul sa aiba mult nisip sau turba mai ales iarna? Pentru ca nisipul sau turba nu ajuta la putrezirea radacinilor pentru ca retine mult timp apa si in plus de asta fiind doar umed va ajuta planta sa isi trimita radacinile mai usor prin ghiveci.
Aproape 30 cm înaltime
de la cel mai mare rizom din
ghiveciul marisor.
Se vede că mai sunt de iesit atat
timp cat fiecare ghiveci are cel putin 3
muguri porniti.

Planta de ghimbir va arata ca una de
trestie.









Updating images..


(24 octombrie)
Ghivecele au stat afara pe tot timpul verii cu acelasi tip de pamant si au fost udate . Nu s-a folosit ingrasamant deloc si nici alte chimicale pentru daunatori ca nu a luat asa ceva. Ghimbirul poate lua daunatori de la alte plante dar probabil ca a fost norocos asta.


~~~~~~~Articol neterminat. Vor fi update-uri pe parcurs~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~Unfinished post. There will be more updates including new photos~~~~~~~~~~


Ponturi de neuitat :
  • 1. Cojiti ghimbirul cu o lingura, pierderile vor fi minime !
  • 2. Cu cat e mai batran ghimbirul cu atat aroma e mai puternica.Asta in cazul in care in toamna ce ati recoltat il pastrati pentru insamantare.
  • 3. Ghimbirul se poate folosi la gatit inca din primul an de recoltare dar e probabil ca aroma sa nu fie chiar asa de puternica.
  • 4.Cand il recoltati, ghimbirul nu va avea culoarea ca cel cumparat din comert care are coaja uscata, ci o culoare mult deschisa de un crem spre alb. Asa va veti da seama de cel care a crescut in plus.
Sfarsitul paginii 2 si a postarii