noiembrie 2016


Satureja (Clinopodium) Douglasii

Menta indiana curgatoare denumita si Yerba Buena sau in latina Satureja Douglasii este o planta aromatica ce prefera caldura si se dezvolta destul de repede daca are tot ce ii trebuie.
Ea se poate creste si la noi in tara cu usurinta, chiar si in gradina dar de preferat ca iernatul sa il faca la interior sau daca nu se poate atunci acoperiti tufa cu paie si sperati sa rasara la primavara.
Este o planta vesnic verde si se dovedeste destul de rezistenta la racoarea de la geam pe timpul ienii.
Se spune ca este o planta de Hardiness moderat adica poate supravietui si peste iarna afara dar daca iarna este blanda.
Am vazut caz de menta indiana la ghiveci  care a fost lasata afara si dupa iarna 2015-2016 a aparut iarasi si asta s-a intamplat in zona Hardiness 7b (se deschide linkul separat) din Romania.
Parerile sunt impartite intre crescatori cum ca ba ar rezista ba nu ar rezista afara dar de fapt totul se rezuma la temperaturile iernii.
Daca cineva ar vrea sa infiinteze o cultura in camp deschis sau in gradina ei bine mai bine faceti un test cu o mica tufa sa o lasati in pamant peste iarna si sa vedeti daca revine.
Ea pe pamant se intinde si se tot intinde si poate acoperi o suprafata cam in aceeasi maniera ca si iedera.
Daca este cultivata in ghivece sau vase suspendate si nu se tunde deloc , poate ajunge chiar si la 1-2 metri lungime daca are apa , caldura si pamant bun. Raspunde bine la ingrasamant dar nu se recomanda ingrasamintele decat naturale deoarece vom consuma aceasta planta.
Cine poate face rost de o mana de mranita de la tara sau gaseste de cumparat nu e rau, o mana ajunge la 5 litri de pamant. Se descurca bine si fara ingrasare dar frunzele vor fi mai mici.
Menta indiana curgatoare are un parfum deosebit de menta combinata cu busuioc, este comestibila si frunzele sale se folosesc la ceai in special cele uscate care au un parfum mai puternic.
Parfumul sau poate acoperi si un ceai "gretos" de coji de ceapa sau "sec" de codite de cirese, deci se poate folosi la prepararea unui ceai mai parfumat sau doar simplu din aceasta menta.

Descriere generala :

Denumire oficiala : Satureja Douglasii "Indian Mint"
Denumire internationala: Yerba Buena , Indian Mint , Savory Indian Mint (cimbrul-menta indiana - deoarece poate aduce o nota subtila de cimbru), Oregon-tea.
Denumiri latine sinonime : Satureja Douglasii, Clinopodium Douglasii, 
Familia : LAMIACEE (familia Lamiacee cuprinde o gramada de plante aromatice precum Busuiocul, Cimbrul, Rozmarinul, Oregano, Salvia etc.)
Genul : Clinopodium (Satureja)
Specia : Douglasii
Nota : Aceasta planta nu este din tribul mentelor dar prezinta aroma foarte apropiata a mentei.
Zona Hardiness : Intre 7 si 10.
PH preferat : de la foarte usor acid spre neutru, intre 6 si 8. Poate creste si in soluri nisipoase ori argiloase.
Inflorire : nu face florile ca la o menta adevarata in forma de spic ci simple ,mici si albe,parfumate, tubulare, la codita fiecarei frunze. Infloreste din Iunie-Iulie pana in August - Septembrie adica pe durata verii.
Inaltime - Lungime : Creste inalta de vreo 5-15 cm si lunga de vreo 0,5 metri pana la 1,5 metri , depinde de conditii.
Inmultire : Prin seminte dar se inmulteste si sub forma de butasi, radacinile ocazionale apar pe crengute in conditiile propice. Se poate inmulti si prin separearea tufei si e cea mai eficienta si rapida metoda, decat prin seminte sau butasi . Ea in timp va scoate lastari noi din radacini deci devine cu timpul mai bogata.
Invaziva : Nu chiar, adica intinderea plantei pe teren are loc deasupra solului si noi radacini apar doar din lastari deci invazia pleaca radial de la planta mama si nu e ca la menta obisnuita la care invazia se face prin radacini in pamant ce rasar in diverse zone ale gradinii.
Habitatul natural salbatic : Yerba buena creste in padurile de langa coasta  S.U.A, statul California, mai exact pe coasta de vest de la San Diego, Los Angeles si pana in British Columbia,inclusiv, in locuri umbrite si cu mai multa umezeala.
Udatul : Fiind o planta cu o crestere moderat spre rapid necesita un pic mai multa apa fata de alte plante. Deci trebuie udata regulat in vreme calduroasa. Pe timpul iernii nu puneti apa prea multa deoarece poate putrezi in ghiveci . Pamantul trebuie sa fie umed/jilav dar nu foarte ud.
Durata de viata : Este o planta perena deci traieste mai multi ani , s-au raportat multe cazuri in care a ajuns si la 5 ani.
Locatie : Natural ea perefera locurile semi-umbrite si cu aer umed dar se descurca bine si la soare. In plin soare tulpinile si nervurile frunzelor se inchid la culoare si capata o nuanta usor grena .
Folosinta : Se poate cultiva in ghivece suspendate, in jgheaburi ca decoratie sau pentru ceai sau aromare diverse retete. Vezi si recomandari sau uz in josul paginii.
Recomandarile Planteverzi.blogspot : Tundeti planta in primavara pentru a stimula lastarirea bogata , daca nu a mai crescut asa mult din iarna atunci nu o mai tundet decat mai tarziu . Nu ciupiti doar frunzele pentru ceai ci tundeti cu o foarfeca lastarii. Daca nu o tundeti deloc atunci nu va asteptati sa culegeti prea multe frunze de la ea.
Menta indiana curgatoare se dezvolta bine si locuri
umbrite sau cu 2-3 ore de soare pe zi.
Menta indiana inflorita




Menta indiana curgatoare (Yerba Buena) in mediul sau natural, salbatic, fara
sa fie ingrijita sau udata de om.

Crestere menta indiana in ghiveci :

Avand o crestere rapida si la lastari dar si la radacini, normal ca ii trebuie un ghiveci un pic mai marisor mai ales ca urmeaza sa recoltam frunze pentru ceai. Cu cat planta are ghiveciul mai mare cu atat ea va creste mai mult.
Menta indiana crescuta de mine
Luati un ghiveci cam de 17 cm diametru (masurat sus la gura) , rupeti niste crengute uscate si le puneti pe fund (in loc de pietricele pentru drenaj si a impiedica pamantul ca curga prea mult prin orificii pana ajung radacinile jos sa il opreasca definitiv), pot sa fie si alte resturi vegetale cum ar fi bete de marar ramase de la curatat zarzavatul pentru mancare sau chiar rumegus mai mare pe urma turnati pamant de flori amestecat cu putina turba (proportie de 5 parti la 1 parte)  si putin Perlit (jumatate de parte ), turnati pana sus la gura deoarece se va mai lasa pamantul cu timpul la udat , si in mijloc plantati tufa de menta indiana sau crengutele de planta daca au dat radacini in pahar cu apa in prealabil.
Nu e regula de aur sa fie pamant de flori sau turba sau sa fie proportia de 5:1:0,5 dar e mai bine sa fie mai afanat . Planta sa fie udata des vara si destul de rar (de cateva ori) cat sta iarna la geam. Iarna ca orice planta va creste greu deci nu va mai faceti sperante mari sa puteti bea ceai asa des ca si vara . Daca o tundeti prea mult si daca mai are si apa multa atunci putrezire scrie pe radacinile ei si e pacat sa o pierdeti ca e o planta destul de rara in Romania. Nu turnati apa multa iarna ca nu va creste mai repede si nici mai bogata ci risca sa putrezeasca.
Toamna trebuie tunsa dar nu de tot, cat sa aiba niste lastari sanatosi cu frunze, lastarii sa aiba cam 10-15 cm lungime.
Iarna nu udati foarte des, cand simtiti ca e uscat pamantul desupra ,atunci mai puneti putina apa.
Daca menta indiana curgatoare are prea putina apa, vara sau iarna o sa va dati seama usor ca frunzele capata o culoare deschisa si daca lipsa de apa e mai severa ,frunzele se ingalbenesc.

Crestere menta indiana in gradina : 

Menta indiana curgatoare se poate creste si in gradina sau camp deschis , nu necesita ingrijiri speciale.
Doar sa retineti ca prefera mai multa apa pe timp de vara decat o floare obisnuita si de aceea sa nu uitati sa o udati. Primavara dupa ce pericolul ultimului inghet la sol pe timpul noptii a trecut, o scoateti din ghiveci sau din tavitele cu rasaduri si o plantati afara. Ca orice menta prefera soarele din plin dar se descurca bine si la semi-umbra unui copac sau in spatele casei daca are macar vreo 2-3 ore de soare. Toamna tarziu odata cu vremea plantarii bulbilor de toamna la zambile , va scoateti o tufa sau 2 de menta curgatoare sau cat puteti si le puneti in ghivece sa aveti la interior salvate de gerul iernii si asa veti avea de rezerva in caz ca afara a fost o iarna geroasa si a distrus tufa de afara.
Cu o saptamana inainte de a salva niste menta pentru iernat in interior, inainte de a o pune in ghiveci din gradina, va uitati bine sa nu luati si alte insecte sau larve pe ea si eventual o stropiti ca de nu, riscati sa mentineti in viata niste daunatori care la primavara dupa transplantarea plantei isi vor face de cap iar in gradina. Deci verificati planta pe frunze si sub frunze sa fie curata si sanatoasa.


Boli si daunatori : 


Menta indiana curgatoare este in general lipsita de boli si daunatori. Unul din daunatorii care totusi se aduna pe ea sunt musculitele albe de sera.

Daca va trebui stropita , respectati proportiile de insecticid de pe pliculetul de la fitofarmacii si nu mai consumati planta pentru o perioada.
Nu uitati sa stropiti sub frunze, acolo este cel mai important ca acolo isi depun ouale majoritatea daunatorilor.

De unde se poate procura si cat costa :

Menta indiana in luna Mai
Problema e ca este destul de rar cultivata in tara, mai mult de amatori, si nu o veti gasi in supermaketuri si nici la florarii deoarece importul de plante aromatice la ghiveci nu prea este asa de mare.
Se poate gasi pe siteurile romanesti de vanzari flori la ghivece dar nu intotdeauna, sub numele de Satureja Douglasii Indian Mint G-9 . Sau daca nu ,atunci incercati siteurile de vanzari online cum ar fi okazii, olx, lajumate , e posibil sa gasiti acolo.
Ca pret poate ajunge intre 5 lei si 10 lei la ghiveci pentru un fir , poate maxim 15 lei dar nu merita mai mult de 15 lei . De ce totusi un pret acceptabil pentru o planta destul de rara in Romania ? Pentru ca se poate inmulti foarte usor.

IMPORTANT :
Mai exista o planta care i se mai spune la romani menta indiana, este vorba de MONARDA  (bergamut) care si asta face parte din aceeasi familie LAMIACEE, asa ca atentie ce comandati / cumparati . Specificati vanzatorului sa fie Satureja (Clinopodium) Douglasii sau menta indiana curgatoare, iar daca nu stie, aratati-i aceste poze. Sau mai gasiti  altele pe internet daca la cautare pe google specificati denumirea latina.

Puteti face si referirea oficiala pentru cei care nu cunosc sau nu cred ca aceasta planta este comestibila si pentru ceai, la articolul dedicat Yerba Buena de pe Wikipedia aici :
https://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_buena (se deschide fereastra noua)

Clasificarea taxonomica o gasiti aici : 
http://ucjeps.berkeley.edu/eflora/eflora_display.php?tid=80483
(se deschide o noua fereastra in browser)

Recomandari retete sau de uz :
La o cana mare cu iaurt rupeti cateva frunzulite de menta indiana (3-4 sau mai mult dupa gust) si mixati cu blenderul de mana . La urma puneti un varf de frunze deasupra si serviti vara . Nu folositi menta obisnuita , incercati neaparat cu menta indiana deoarece aduce si usor a busuioc.
Spalati bine crengutele inainte sa faceti ceai sa nu aiba insecte pe sau sub ele.
Se pot folosi si varfurile cu vreo 2 frunzulite la ornarea farfuriilor cu desert, inghetatei, cocktail-urilor si nu e neaparat sa fie menta adevarata pentru ornare, de fapt veti uimi gazda mai mult pentru ca sunt sanse mari sa nu stie ce planta este. Se poate folosi si la aromarea discreta a unor retete culinare dupa gust dar la retele care pot accepta menta+busuioc+nota discreta de cimbru.
De fapt nota de cimbru este abia perceptibila, mai mult se observa doar daca va da ca indiciu cineva. Depinde si de fiecare cum percepe mirosurile.

~~~~~~~Articol complet. Mai poate avea mici adaugari pe parcurs daca e cazul.~~~~~~~~


Rezistenta plantelor la frig pe zone in Romania

Probabil ati vazut pe internet la caracteristicile unei plante ca ea se incadreaza in zona hardiness 8b.
Dar ce inseamna hardiness ?
Hardiness = Zona Hardiness este o zona definita geografic in care o anumita categorie de plante poate creste in conditiile climatice din acea zona si in mod special sa poata supravietui frigului de acolo.
Media temperaturilor Hardiness reprezinta o medie a temperaturilor minime inregistrate in acea zona hardiness.
Exemplu : Daca o planta este incadrata la zona de rezistenta 10 adica Hardiness 10 inseamna ca acea planta poate rezista la o temperatura minima de -1ºC .(vezi tabelele de mai jos)
Hardiness a fost adoptat prima oara de Departamentul pentru Agricultura din S.U.A. (USDA) si ulterior a fost preluata aceasta codificare si de alte tari.
La ce poate folosi aceasta harta in Romania ? De exemplu daca doriti sa comandati de pe internet niste seminte de la o planta rara, sa zicem un arbust decorativ pentru gradina atunci trebuie sa stiti in ce categorie va incadrati cu gradina ca si zona (judet) si astfel daca se apropie de categoria plantei la Hardiness atunci cu siguranta planta va rezista la frig. Daca nu se incadreaza sau planta este la un Hardiness mai ridicat (adica creste la caldura si nu suporta frigul extrem) atunci va trebui scoasa din gradina si mutata in casa intr-un ghiveci macar pana isi face adaptarea.. daca va reusi.
Intrebare : In ce masura devine inutila codificarea botanistilor in Hardiness (rezistenta plantelor la frig) a zonelor geografice a tarilor din cauza incalzirii globale ?
Raspuns : Incalzirea globala a adus un plus de vreo 2 grade deci mare diferenta nu ar fi si in continuare o zona geografica ,fie ea din Romania sau din alta parte inca isi pastreaza categorisirea incat sa nu fie nevoie de schimbari majore in tabele prea des. Totusi e posibil ca o arie Hardiness 7a sa devina una 7b din cauza celor +2 grade adaugate de la incalzirea globala dar totusi, repet, nu e mare diferenta pentru plante in zonele Hardiness apropriate. Adevarata diferenta este, sa zicem intre o zona 5b si una 8b.
Ma rog, sa nu se incurcam prea tare in definitii si ipoteze si sa vedem tabelele Hardiness.

1.Incadrarea oraselor mari din Romania in zone Hardiness :

A -- I L -- T
Arad - 7b Lugoj - 7b
Bacău - 7a Lupeni - 7a
Baia Mare - 7a Oradea - 7b
Botoşani - 7a Orăştie - 7a
Brăila - 7b Petrila - 7a
BraÅŸov - 6b PetroÅŸani - 7a
Bucuresti - 8a Piatra Neamţ - 7b
Buzău - 7b Piteşti - 7b
Calafat - 7b PloieÅŸti - 7a
Caransebeş - 7b Râmnicu Vâlcea - 7b
Cluj-Napoca - 6b Satu Mare - 7a
Constanţa - 8a Sebeş - 7a
Craiova - 7b Sibiu - 6b
Cugir - 7a Suceava - 7a
Focşani - 7b Târgu Jiu - 7a
Galaţi - 7b Târgu-Mureş - 6b
Hunedoara - 7a TimiÅŸoara - 6b
IaÅŸi - 7a


2.Tabelul culorilor si a temperaturilor zonelor Hardiness pe glob :


     Zona          de la     până la  
0 a până la -53,9 ºC
b -53,9 ºC -51,1 ºC
1 a -51,1 ºC -48,3 ºC
b -48,3 ºC -45,6 ºC
2 a -45,6 ºC -42,8 ºC
b -42,8 ºC -40 ºC
3 a -40 ºC -37,2 ºC
b -37,2 ºC -34,4 ºC
4 a -34,4 ºC -31,7 ºC
b - 31,7 ºC - 28,9 ºC
5 a -28,9 ºC -26,1 ºC
b -26,1 ºC -23,3 ºC
6 a -23,3 ºC -20,6 ºC
b -20,6 ºC -17,8 ºC
7 a -17,8 ºC -15 ºC
b -15 ºC -12,2 ºC
8 a -12,2 ºC -9,4 ºC
b -9,4 ºC -6,7 ºC
9 a -6,7 ºC -3,9 ºC
b -3,9 ºC -1,1 ºC
10 a -1,1 ºC +1,7 ºC
b +1,7 ºC +4,4 ºC
11 a +4,4 ºC +7,2 ºC
b +7,2 ºC +10 ºC
12 a +10 ºC +12,8 ºC
b +12,8 ºC +15,5 ºC
13 a +15,5 ºC +18 ºC
b +18 ºC +21 ºC
Zona Hardiness 0 este o zona caracteristica doar pentru zonele polare, cum ar fi Alaska, si Zona 13 Hardiness este caracteristica a zonelor foarte calduroase de exemplu din Africa.
Spre exemplu pentru 13b avem un maxim +21 ÂºC in cea mai friguroasa zi posibil adica un fel de miezul iernii de acolo.
Alt exemplu pentru a se intelege usor Hardiness pe teritoriul Romaniei :
Luam un oras aleatoriu din tara, din tabelul 1 : Buzau 7b.
Cum la zona 7b avem  intre -15 ÂºC si -12,2 ÂºC asta inseamna ca cel mai frig acolo poate fi intre -15 ÂºC si -12,2 ÂºC asta ca o medie pe recordurile de temperatura scazuta a iernile recente de la Buzau..
Cu ce ne ajuta informatia asta ca Buzaul se incadreaza la zona 7b ?
Ne ajuta sa stim daca un anumit tip de planta va rezista peste iarna afara . Cu siguranta lamaiul nu va rezista dar lavanda da, sunt soiuri de lavanda care rezista si la -33 ÂºC.

~~~~~~~Articol complet. Mai poate avea mici adaugari pe parcurs daca e cazul.~~~~~~~~
(tabelele sunt create incat sa fie compatibile cu dispozitivele mobile de navigatie pe internet. Tabelul nr. 2 a fost creat de mine in HTML Responsive folosind http://www.tablesgenerator.com/)


Mai avem timp liber in secolul 21 si mai ales in Romania zilelor noastre ? Nu prea. Se spune ca timpul ti-l organizezi tu in asa fel incat sa poti rezolva tot ce ai planuit dar ce timp sa mai poti organiza in Romania cand muncesti zi lumina si cand te bucuri ca s-a lasat seara si ai ajuns acasa incep alte solicitari de genul pune de mancare la copii, hraneste pisica, copii sau nepotii se cearta de la o minge sparta, un harb de motocicleta nu mai vrea sa mearga cum trebuie si trebuie mesterit la ea mereu ca sa nu intre in stop cardio-motor si tot asa ?
Ei bine niste timp liber se poate gasi catusi de putin mai ales daca nu avem tendinta sa complicam problemele sau sa tragem de timp de pomana... Ce nu stiu sau nu realizeaza multi e faptul ca omul are tendinta sa complice lucrurile. Confucius a spus :
Viata e foarte simpla, dar noi tinem mortis sa o complicam. (Confucius)
Timpul liber se pierde si din faptul ca avem tendinta sa complicam lucrurile, sa ne agatam de ce nu trebuie sa ne agatam, sa tinem ranchiuna pe un vecin mai mult decat trebuie, sa certam copii ca au rupt un pix de 50 de bani, sa pandim paranoic pe cei de langa noi ce fac, si tot asa.
Una e sa fii nevoit sa pierzi timpul ca ai de umblat pe la 10 birouri pentru 2 stampile amarate si alta e sa  il pierzi ca nu ai inteles ce trebuie sa faci pentru acele 2 stampile sau ai fost cu capul in nori cand ti s-a spus unde sa te duci. Una e sa iti pierzi timpul sa repari o bicicleta mai des ca nu ti-ai permis sa iti iei una noua si ai luat una de la second-hand si alta e sa iti iei una noua sau sa nu stii sa o folosesti mai cu grija. Timpul costa bani dar e un lux pe care totusi  ni-l putem permite daca constientizam faptul ca in anumite imprejurari il pierdem de pomana.
De spus mai am de spus dar mi-i teama ca deja va pierd timpul liber cu notiuni pe care le stiti poate deja. Sa vedem ce ne rezerva pagina de timp ca si entertainment.

JOCURI

1. William and Sly 2 (aventura)
W,A,S,D sau sageti pentru directie si M pentru Mute (fara sonor).
Space - vedeti harta (sunteti un punct mic rosu)
 B- jurnalul Jocul nu are iesire asa ca puteti colecta ciuperci cate puteti si cate vreti din 100.
Cand nu mai vreati sa jucati puteti iesi din pagina sau trece la urmatorul joc dar nu uitati sa apasati tasta M sa treceti pe Mute daca alt joc din aceasta pagina foloseste sonorul.
 Daca cu M apasat la alt joc se activeaza sonorul si aici atunci reincarcati pagina iar jocul William and Sly 2 nu va porni automat.

2. Sacred Treasure (aventura, rpg, 2016)

Sfarsitul Paginii 1 [next] Pagina 2
3. Miroase a Creier 1 (inteligenta, puzzle)
Un joc de tip puzzle in care trebuie sa va folositi inteligenta sa dati drumul la creiere si cu mirosul lor sa atrageti zombii in capcana si sa moara sau sa fie usor de omorat. Capcana constand in cazutul in apa, trecerea in dreptul unui perete pentru a fi impuscati , sa calce pe o bomba, etc. Numarul de creiere disponibile ca momeala sunt limitate. Daca irositi creierul/creierele de pomana luat-o de la capat cu optiunea RESET. Atentie raza de miros a creierului e scurta.

4. Miroase a Creier 2 (inteligenta, puzzle)
Un joc de tip puzzle in care trebuie sa va folositi inteligenta sa dati drumul la creiere si cu mirosul lor sa atrageti zombii in capcana si sa moara sau sa fie usor de omorat. Capcana constand in cazutul in apa, trecerea in dreptul unui perete pentru a fi impuscati , sa calce pe o bomba, etc. Numarul de creiere disponibile ca momeala sunt limitate. Daca irositi creierul/creierele de pomana luat-o de la capat cu optiunea RESET. Atentie raza de miros a creierului e scurta.
Sfarsitul Paginii 2 [next] Pagina 3
5. Auto Clicker Heroes (privit, upgrade)
Un joc in care incepeti cu un erou si trebuie sa dati click pe monstrii din mijloc pana strangeti bani sa cumparati al doilea erou.
Al doilea si restul eroilor sunt AUTOCLICKERI si nu trebuie sa faceti nimic altceva decat sa priviti si sa cumparati upgradeuri si alti eroi mai puternici. A, si sa va mutati catre alte nivele pentru ca se castiga mai bine.
Banii se strang automat deci nu trebuie sa mai miscati mouse-ul sa ii strangeti. Ignorati solicitarea de pe ecran in legatura cu shopul , se poate juca gratis pana va plictisiti si fara sa cumparati rubine.

6. Va urma (....., .....)
Sfarsitul Paginii 3 [next]
Pagina 4
7. Va urma (......, ......)

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.